Actualitate

O tânără din Covasna, umilită de un medic din Cluj pentru că nu vorbea corect limba română

UDMR a depus o plângere la CNCD în cazul unei adolescente de 17 ani din judeţul Covasna care, internată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, ar fi fost umilită de un medic pentru că nu vorbea româneşte. Unitatea medicală clujeană nu poate verifica acest caz.

Potrivit unui comunicat al UDMR, Uniunea a depus plângerea la CNCD în cazul unei fete din comuna Tălişoara, judeţul Covasna, care, în urma unui accident suferit în municipiul Cluj-Napoca, a ajuns la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, unde ar fi fost umilită şi jignită de către personalul medical pentru că nu vorbea corect limba română şi nu avea posibilitatea de a se adresa în limba maternă personalului medical.

"Este de neconceput ca, din cauza apartenenţei etnice sau a abilităţii lingvistive, un pacient să fie supus umilinţei şi discriminării din partea medicilor care îl tratează. Este inadmisibil ca, în sistemul de sănătate din România, actul medical să fie însoţit de discriminarea şi umilirea pacientului”, se arată în comunicat.


În plângerea formulată, UDMR invocă încălcarea gravă a drepturilor lingvistice în cazul fetei de etnie maghiară.

”Orice caz de acest gen, în care au loc încălcări ale drepturilor minorităţilor, trebuie semnalat autorităţilor competente, solicitându-se remedierea pe cale legală, deoarece nu este posibil ca, zilnic, drepturile individuale ale maghiarilor din România să fie încălcate. Ar fi fost de bun simţ şi poate mult mai uman ca personalul medical să fie preocupat de tratarea pacientului, fără a căuta pretexte pentru a-l insulta, cerându-i socoteală pentru necunoaşterea limbii române”, scrie, în comunicat, preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.


În textul plângerii înaintate CNCD, Uniunea arată că "drepturile pacientei au fost încălcate, iar în vederea obţinerii dovezilor, organizaţia a luat legătura cu familia fetiţei, pentru a solicita detalii concrete referitor la cele întâmplate”.

Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat că umilinţa a constat în faptul că medicul a dat prioritate faptului că adolescenta nu vorbeşte româneşte, nu tratării ei.


La rândul său, preotul unitarian Racz Norbert, care a asistat la internarea adolescentei la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, a declarat, sâmbătă că fata a participat, sâmbăta trecută, la Cluj-Napoca, la un concurs de recital de poezie organizat de asociaţia de tineret a Bisericii Unitariene, iar seara a plecat cu o prietenă. La o intersecţie din centrul oraşului, un autobuz a trecut cu o roată peste piciorul drept al fetei.

"Am dus-o la UPU la Spitalul de Copii, pentru că are 17 ani, iar de gardă era doctorul Ioan Dobrescu, care a sesizat că fata nu vorbeşte limba română şi s-a întrebat cum este posibil să nu vorbească limba română dacă trăieşte în România. Cu asta a început medicul”, a spus Racz.


Fata a fost internată, iar duminică au venit părinţii din judeţul Covasna, însă, întrucât nici ei nu vorbesc româneşte, aceştia i-au cerut preotului să îi asiste la discuţia cu medicul pentru a afla informaţii despre diagnostic şi tratament.

"Luni am fost cu mama şi fata în salon şi doctorul m-a trimis afară, spunând că nu am ce să caut acolo. Am încercat să îi explic că mama fetei nu vorbeşte limba română prea bine şi nu înţelege fraze complexe, iar doctorul s-a supărat şi mi-a spus să ies afară. Medicul i-a spus femeii ce diagnostic are fata, dar ea nu a înţeles. Eu am plecat şi a rămas o colegă de-a mea să ajute la comunicare, iar când medicul a reintrat în salon s-a supărat şi a spus că externează fata, deşi a fost rugat să o mai lase internată încă o noapte, pentru că mai avea dureri şi nu avea unde să fie dusă”, a afirmat Racz Norbert.


În opinia acestuia, refuzul doctorului Dobrescu de a permite comunicarea familiei cu el reprezintă "o discriminare pe motiv că membrii familiei nu înţeleg limba română atât de bine încât să ştie despre ce e vorba în diagnostic”.

"Nu este ceva normal ca familia respectivă să fie expusă la aşa ceva. Problema a fost comportamentul doctorului cu familia. A mai fost şi o asistentă care şi ea se întreba de ce fata nu înţelege limba română. S-a întâmplat această discriminare pe motive etnice”, a spus Racz Norbert.

Fata a fost externată luni, acum este acasă în Covasna şi nu necesită alte intervenţii medicale.

La rândul său, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, Călin Lazăr, a declarat că instituţia nu poate verifica acest caz întrucât părinţii fetei nu au depus nicio sesizare.

"Părinţii nu au depus nicio sesizare, am tot aşteptat să vină. Restul sunt aşa-zişi martori, nu a venit nimeni să ne spună exact ce s-a întâmplat, îmi trebuie o detaliere a faptelor ca să pot cere o notă explicativă acelui doctor care ar fi putut să aibă un mod inadecvat de adresare şi pentru pacienţii de limbă română, nu numai pentru cei de etnie maghiară. Se poate analiza incidentul dacă părinţii depun o sesizare, este Consiliul Etic, se verifică ce exprimare a fost. Actul medical a fost făcut până la capăt în acest caz, aşa cum trebuie, a fost îngrijită fata”, a spus Lazăr.

Întrebat cum comentează sesizarea CNCD, Călin Lazăr a afirmat că aşteaptă o hârtie oficială în acest sens.

Ultimele Stiri
abonare newsletter