Actualitate

Adio pensii aduse acasă de poştaş?

Dacă se va dovedi că distribuirea pensiilor de către Poşta Română este ajutor de stat, românii nu vor mai primi pensia acasă, adusă de poştaş.

Adio pensii aduse acasă de poştaş? Adio pensii aduse acasă de poştaş?

În ţări europene, precum Germania, acest distribuirea pensiilor prin Deutsche Post a fost considerată ajutor de stat de către Comisia Europeană astfel că poşta germană a fost obligată să returneze cea mai mare sumă considerată ajutor de stat ilegal din industrie, care se ridica, potrivit unor calcule ale Comisiei Europene, la 1miliard de euro, scrie profit.ro. Poșta Română vrea astăzi să nu mai distribuie pensiile de stat decât dacă va câștiga o viitoare licitație pentru acest serviciu, temându-se, în caz contrar, de posibile sancțiuni din partea Comisiei Europene, care ar putea considera că banii încasați intră în sfera ajutorului de stat. “Prin Legea bugetului de stat, Poșta Română este obligată să distribuie pensiile de stat, dar acest monopol ar putea fi considerat ajutor de stat de către Comisia Europeană. Spre exemplu, operatorul poștal național din Belgia, bpost, a fost obligat să returneze statului peste 400 milioane de euro din sumele încasate pentru distribuția pensiilor în perioada 1992 – 2010”, au declarat surse guvernamentale pentru profit.ro.

Distribuția pensiilor de stat asigură însă Poștei aproape o treime din veniturile lunare ale companiei, potrivit chiar datelor operatorului, astfel că interesul de a păstra exclusivitatea pentru pensii este evident.


Pentru a evita o posibilă decizie negativă din partea Comisiei Europene, reprezentanții Poștei Române încearcă să convingă autoritățile să-i fie eliminată această obligație.

abonare newsletter