Actualitate

Cum ar fi să trăim fără sentimente?

Te-ai gândit vreodată cum ar fi viața ta dacă nu ai avea sentimente? Dacă o zi în care totul merge prost, moartea cuiva apropiat sau alte necazuri ți-ar fi indiferente? Dar dacă nu ai ști ce înseamnă să simți iubire, fericire, entuziasm? Există foarte multe persoane care nu sunt capabile să își exprime sentimentele, însă de la închiderea în sine până la incapacitatea de a recunoaște sentimentele este cale lungă.

sursă foto: www.expertprops.com sursă foto: www.expertprops.com

Incapacitatea de a recunoaște emoțiile, subtilitățile și manifestările lor este, practic, o orbire emoțională, iar aceasta are și o denumire clinică: alexitimie.

Acest sindrom implică imposibilitatea unei persoane de a pune în cuvinte propria experiență sau de a înțelege emoțiile unei alte persoane. Persoanelor care sunt oarbe din punct de vedere emoțional le este greu să identifice sentimentele, să le înțeleagă.


De asemenea, comunicarea non-verbală, deși atât de importantă în viața de zi cu zi a oricărei persoane, nu este de prea mare ajutor persoanenelor alexitimice, deoarece aceștia nu reușesc să recunoască expresiile faciale ale altora. Pe lângă acestea, alte probleme ar fi: o imaginație limitată, un mod de gândire limitat, iar ca și o compensație pentru lipsa de sensibilitate în ceea ce privește emoțiile, aceștia au o hipersensibilitate la senzațiile fizice.

”Apropo de incapacitatea de a citi emoții, mă gândesc la persoanele care au tulburări spectru autiste, aceasta este una dintre caracteristicile principale. Cei care au sindrom Asperger unde chiar nu recunosc expresiile faciale, iar în cazul acesta se face training facial. Li se pun imagini repetate cu diverse expresii faciale și li se spune: fericire, tristețe. Practic este o învățare mecanică a expresiilor, nu neapărat o neînțelegere a lor. Probabil așa se face și în cazul celor care suferă de alexitimie, fiindcă nu știu dacă se poată trata cu medicamente”, spune psihologul Raluca Anton. 


Știindu-se deja că bărbatul reprezintă sexul tare, iar din vechi timpuri aceștia au evitat din diferite motive să își arate partea emoțională, statisticile arată că aproximativ 8% dintre bărbați suferă de alexitimie, iar doar 2% dintre femei.

Cum rămânem orbi de sentimente?

De obicei incapacitatea de a simți emoții poate să apară în mai multe situații. Alexitimia poate să fie o problemă neurologică însă cele mai frecvente cazuri se întâlnesc la persoanele care pe parcursul vieții au trecut printr-un episod emoțional intens.


”Fie că pierdem pe cineva, fie că avem un accident sau orice eveniment de viață major care are un impact major asupra vieții noastre poate să ducă la apariția unor simptome emoționale negative, mai mult sau mai puțin intense. De cele mai multe ori, incapacitatea de a simți emoții apare în momentul în care șocul emoțional este foarte puternic”, explică Raluca Anton.

În momentul în care cineva trece printr-o asemenea situație și are probleme cu emoțiile, înseamnă că această persoană nu mai reușește să se reabiliteze din punct de vedere emoțional.


De asemenea alexitimia poate să apară în cazul unui episod depresiv major, în care nu este neapărat vorba despre lipsă de emoții, ci apare un fel de catatonie emoțională. Nu pot să se miște din punct de vedere emoțional.

O altă circumstanță în care este uneori prezent acest sindrom este somatizarea. În acest caz, o persoană care nu are un vocabular foarte bine dezvoltat și neștiind să-și exprime emoțiile pentru că nu au fost învățați, atunci majoritatea reacțiilor emoționale sunt exprimate fizic.


”De exemplu, am avut o pacientă care, în momentul în care a trecut printr-o despărțire foarte urâtă nu a putut să spună că este tristă sau supărată ci pur și simplu o durea foarte tare stomacul. Și când zic asta mă refer la analize complexe, fără a se găsi vreo problemă fizică. Asta este o exprimare emoțională fiindcă nu știa cum altfel să-și exprime emoțiile, decât prin reacții fiziologice”, spune psihologul.

Alexitimia nu apare de la sine. Nu se poate ca dintr-o dată să nu mai simți nicio emoție. E un conglomerat de lucruri care se întâmplă.

Mintea și sufletul merg mână în mână

Preotul Horea Șaitiș este de părere că oamenii doar își inhibă sentimentele, iar un om incapabil să simtă este un om fără cultură spirituală.

”Trebuie să plecăm de la conceptul că omul este trup și suflet. În momentul în care vorbim din punct de vedere sufletesc, sentimentele sunt expresii ale sufletului care se resimt în psihic în partea de materie din om. Sunt oameni care își inhibă sentimentele și întotdeauna sentimentele pozitive: dragostea, compasiunea, mila etc. sunt efectul relației cu Dumnezeu. Atunci există sentimente negative când omul nu se raportează la divinitate. Omul nu le identifică, ori nu le conștientizează ori are o disfuncție sufletească. Înseamnă că este un om mort. Nu există o stare latentă a sentimentelor. Sunt doar oameni care din punct de vedere spiritual sunt morți, fiindcă nu se raportează la Dumnezeu”, explică preotul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter