Actualitate

OPINIE: Cum stau lucrurile în Republica Moldova

Banul face macazul. Mai ales în țări aflate de peste douăzeci și cinci de ani într-o continuă etapă de tranziție. Mai ales în Republica Moldova.

De dragul banilor, părinții își lasă copiii în mâinile bunicilor și pleacă pe un capăt de lume. De dragul banilor, tinerii absolvenți își părăsesc țara și pleacă spre un viitor mai bun. De dragul banilor, o mulțime de jurnaliști sunt gata oricând de prostituție ideologică. De dragul banilor, politicienii noștri au călcat peste tot ce înseamnă demnitate și valoare națională.

Din nefericire, sau printr-o interesantă coincidență, s-a întâmplat ca un așa-zis om de afaceri, Vlad Plahotniuc, să aibă banii și un plan murdar, ambele suficiente să ducă de nas o țară. Cel care în anii '90 se ocupa cu mai știi ce modalități de a se îmbogăți, tipice racket-ului de atunci, a ajuns să se joace cu situația generală din Republica Moldova, așa cum unii copii fac legea în țările lor de păpuși și de construcții lego. Plahotniuc și-a închipuit, ca orice megaloman din istorie, că nimic în țara lui nu s-ar mișca fără propriul aport. Desigur că la ideea lui bolnavă au contribuit zeci de pupincuriști, bucuroși să apară măcar o dată pe săptămână pe ecranele televizoarelor, să scape câte o diaree analitică, să manipuleze opinia publică așa cum au fost ei înșiși manipulați cu salarii exorbitante.


Dar înainte de toate, manipulată a fost clasa politică, o mână mare de oameni lipsiți de coloană vertebrală, ajunși pe poziții de conducere prin cumătrism și șantaj. Aceștia, poartă aceeași sete de bani și de putere, dorind să facă pe orice cale existentă averi frumușele din care să își asigure și neamurile. Planul lor măreț a fost nimic altceva decât furtul a unui miliard de dolari din trei mari bănci ale Republicii Moldova.

Desigur că această hoție colectivă nu a putut rămâne neobservată. Încă din mai 2015, moldovenii ieșeau cu miile în Piața Adunării Naționale, pentru a protesta împotriva hoților de la guvernare. Însă, spre deosebire de țările occidentale, în care schimbările survin după doar câteva ore de protest, în Moldova, nici peste o jumătate de an de manifestații nu a adus nici un rezultat. În fața guvernului au stat, pe caniculă, ploi și ninsoare, corturi de protestatari, de oameni cărora le pasă de viitorul poporului lor. Ce-i drept, majoritatea erau de vârstă medie, tinerii fiind fie plecați peste hotare, fie dezinteresați total de situația din țară. Însă toate aceste proteste au fost paralele de mai marii țării.


Chiar și de Revelion, nu au mai fost organizate tradiționalele concerte și artificii, sub pretextul lipsei banilor necesari. Dar mai ales, deputații au folosit Orășelul Demnității și Adevărului drept pretext pentru a nu organiza respectivele concerte. Situația pare a fi dintr-o comedie în care replica politicienilor ar fi: „Flămânzilor, vreți circ și sărbătoare? Nu o să le aveți, dacă nu sunteți cuminți. De fapt, nu vă ajunge circul nostru?”

Însă nu e vorba de lipsa concertului, care oricum nu ar fi putut masca toată dezordinea din țară. Criza politică din Republica Moldova a atins cote critice zilele trecute, atunci când mafioții din Parlament au votat rapid și pe furiș un nou Guvern, condus de o păpușă a lui Plahotniuc, Pavel Filip. Curios este faptul că înainte de a fi înaintat Filip, rața mută în funcție de președinte a avut o încercare de a i se împotrivi lui Plaha, încercare care trezea speranță. Însă, așa cum Timofti nu a putut să iasă din teatrul șantajului oligarhic, ca și deputații, cu frica de a nu sta la rece împreună cu Vlad Filat, totul a rezultat într-un guvern investit, băgat în gât practic unui popor și așa destul de batjocorit de sute de ani prin jocuri geopolitice și tâlhărire. 


Consecințele de moment ale acestei crize sunt cunoscute: mii de oameni se adună zilnic în centrul Chișinăului, unde revendică abolirea clasei politice mafiote, cu Plahotniuc în vârful ei. Ce este îmbucurător în aceste proteste, este faptul că, indiferent de preferințele politice, moldovenii s-au unit ca să lupte pentru aceeași cauză, pentru îndepărtarea guvernării care a întrecut orice limită, care a furat încontinuu din buzunarul poporului și a violat încrederea maselor cu promisiuni nerealizate.

Culmea este că banii, importanța cărora am invocat-o la începutul articolului, ajung să aibă efect și peste hotarele țărișoarei noastre, unde jurnaliști plătiți de „marele” Plahotniuc, prezintă protestele din Republica Moldova, ca fiind organizate de pro-ruși, al căror interes principal ar fi redirecționarea orientării geopolitice a statului către est. Cu toții știm că adevărul este altul.


Colacul de salvare pentru țară în acest moment este revolta colectivă, care ar înlătura toți viermii de la mărul puterii. Este momentul crucial în care putem scăpa de dictatura voalată a unui hoț, ahtiat după propriul său teatru de păpuși. Iar următorul banc este foarte relevant în situația actuală.

Într-o zi din anii '90, Vlad Plahotniuc merge la o ghicitoare, să își afle viitorul. Ea îi spune:
-Vei face fel de fel de hoțomănii, te vei îmbogăți nespus de tare și vei ajunge un om politic important. În ziua în care vei muri, în Moldova va fi o mare sărbătoare.
-Nu ați putea să îmi spuneți data și sărbătoarea despre care este vorba?
-Nu contează. Ziua în care veți dispărea va deveni o mare sărbătoare pentru Moldova.


Articol scris de Dumitriţa Scutari, studentă la Departamentul de Jurnalism, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, UBB.

abonare newsletter