Actualitate

ÎCCJ a hotărât: DOSARUL REVOLUȚIEI a fost închis definitiv

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins vineri, ca inadmisibilă, plângerea depusă de Asociația 21 Decembrie 1989 împotriva deciziei procurorilor militari de clasare a dosarului Revoluției.

sursa foto libertatea.ro sursa foto libertatea.ro

"Respinge, ca inadmisibilă, plângerea formulată de petenta Asociația 21 Decembrie 1989 București, prin reprezentant legal Teodor Mărieș, împotriva ordonanței din data de 14 octombrie 2015, emisă în dosarul nr.11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Parchetelor Militare. Obligă petenta la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă", se arată în decizia instanței.

De asemenea, magistrații au respins o cerere de sesizare a Curții Constituționale în legătură cu neconstituționalitatea dispozițiilor art.70 din Codul de procedură penală.


Pe de altă parte, instanța a respins cererea de reunire la plângerea depusă de Asociația 21 decembrie a 44 de plângeri cu aceleași obiect formulate de revoluționari, urmând ca acestea să fie soluționate separat de alte complete de judecată de la instanța supremă.

Prezent vineri la proces, președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș, a declarat că există un interes din partea structurilor care au tras la Revoluție de a se închide acest dosar, respectiv "Miliție, Armată și Securitate", dar și o "comandă politică" din partea structurilor de astăzi, MAI, MApN și SRI.


Președintele Asociației s-a arătat nemulțumit și de faptul că procurorul de ședință, care reprezintă Parchetul Militar, a refuzat să primească la dosar deciziile CEDO, prin care s-a dispus reluarea anchetei în dosarul Revoluției.

"CEDO a reglementat foarte clar că în acest dosar ancheta trebuie făcută de procurori independenți, care să nu fi avut niciun grad de subordonare în 1989. Procurorul militar, care este astăzi delegat în dosar, este un colonel în subordinea Ministerului Apărării, minister care în decembrie 1989 a tras în populație", a mai declarat Teodor Mărieș.

Ultimele Stiri
abonare newsletter