Actualitate

Clujeanul Gheorghe Benea, fost director al Loteriei Române, trimis în judecată pentru fapte de corupție

Gheorghe Benea, fost director al Combinatului Someș Dej, fost primar al municipiului Dej și fost director al Loteriei Române a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

Sursă foto: youtube.ro Sursă foto: youtube.ro

Fost director al Loteriei Române, numit în această funcție în anul 2009 de către Ministrul Finanțelor Gheorghe Pogea la solicitarea premierului Emil Boc, împreună cu  Maricel Păcuraru, controversat om de afaceri din Galați, asociat cu Cozmin Gușă la Realitatea TV, au fost trimiși în judecată de către DNA. Aceștia, împreună cu alte persoane au dezvoltat un circuit financiar prin care au prejudiciat Loteria Română, prin spălare de bani, de peste 5 milioane de euro.

Afaceri ilegale cu Loteria Română

În anul 2008, Ionuț Marius Marinescu, administratorul SC Form Trade SRL a încheiat cu Loteria Română un contract de comision prin care aceștia puteau să vândă prin intermediul agențiilor loto cartele telefonice. Din aceste tranzacții, compania națională își reținea un comision.


În 2009, Ovidiu Rîpanu, angajat în CNLR, susținut de către Maricel Păcuraru (asociatul lui Cozmin Gușă la postul de televiziune Realitatea TV, aflat în acest moment în detenție, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar privind fraudarea Poștei Române cu 4 milioane de euro) a negociat cu Ionuț Marius Marinescu modificarea contractului. În acest scop a fost încheiat un proces verbal în care se menționa că persoanele între care s-au purtat negocierile au fost Marinescu și Gheorghe Benea, director general al Loteriei Române la acea vreme. Însă semnătura nu aparținea lui Gheorghe Benea, ci Ovidiu Rîpanu a semnat în locul acestuia, fără o delegare în acest sens.

Rîpanu și administratorul Form Trade au convenit să transforme contractul de comision în unul de achiziție de bunuri, procurorii arătând că astfel au apărut beneficii aparente sau derizorii pentru Loterie, obligații păguboase și riscuri comerciale. A fost convenit ca Loteria să plătească anticipat 120.000 de cartele telefonice prepay și 600.000 de cartele telefonice scratch, de valori diferite pe care urma să le vândă, suportând și costurile de transport către agențiile loto. Practic, prin acest mecanism, Loteria Română credita afacerea și firma Form Trade, își indisponibiliza resurse financiare și își asuma riscul de a nu vinde bunurile achiziționate. Toate cartelele teleforice scratch erau marca Pelegrin, procurate de Dynamic Solution SRL și Perfect Tour SRL de la Global Network System SRL, controlată tot de Maricel Păcuraru. informează Direcția Națională Anticorupție într-un comunicat publicat miercuri pe siteul de internet al instituției.


Procurorii DNA descriu cele două circuite financiare prin care au fost spălați banii, folosind tranzacții bancare succesive:

1. CN Loteria Română SA→Form Trade SRL→Perfect Tour SRL→ Grup Financiar IFN SA→Pronova SRL/Pronova 2005 SRL/Invest Imobiliare SRL/Global Network System SRL. Prin acest circuit financiar au fost spălați 20.152.353 lei de lei, beneficiar real fiind inculpatul Maricel Păcuraru.
2. CN Loteria Română SA→Form Trade SRL→TGV Holding SRL→ Dynamic Solution SRL→Global Network System SRL. Prin acest circuit financiar au fost spălați 4.500.000 lei, beneficiari reali fiind Ionuț Marius Marinescu și Ovidiu Rîpanu.
Aceste operațiuni aveau ca scop ascunderea adevăratei proveniențe a banilor, dar a beneficiarilor reali, consideră anchetatorii.

Gheorghe Benea, aflând de fraudele comise, nu a informat consiliul de administrație și nu a făcut demersuri de anulare a procesului verbal pe care era semnătura acestuia. Acesta a ascuns frauda pentru a nu risca revocarea din funcția de director, dând în consum intern cartelele telefonice și oferindu-le drept premiu câștigătorilor la jocurile loto, informează DNA.

Cum a ajuns Benea director al Loteriei Române


În anul 2009, Gheorghe Pogea, ocupând funcția de ministru a primit un bilețel de la Emil Boc. Pe bilețel erau trecute numele și numărul de telefon al lui Gheorghe Benea.

Audiat la DNA, Eduard Romulus Goean, consilierul fostului ministru PDL de Finanțe Gheorghe Pogea, a declarat:

"Atunci când Gheorghe Pogea a ocupat funcția de ministru de Finanțe, prin februarie 2009, am primit de la acesta un bilețel pe care erau scrise numele și numărul de telefon al lui Gheorghe Benea. Ministrul mi-a spus că biletul l-a primit de la Emil Boc, eu trebuind să-l contactez pe Gheorghe Benea să se prezinte la București pentru o discuție cu ministrul de finanțe (...) La unele discuții pe teme sensibile cu Gheorghe Benea, ministrul se simțea mai în siguranță daca eram și eu de față. De exemplu, am participat la o discuție legată de rezilierea contractului încheiat de C.N. Loteria Română SA cu Intralot; la această întrevedere ministrul i-a recomandat lui Gheorghe Benea să discute chestiunea de interes, cu prim-ministrul cu care avea o relație directă", se arată în declarația consilierului lui Pogea aflată la dosar, informează hotnews.ro.


Asociatul lui Cozmin Gușă, în mijlocul problemei

Maricel Păcuraru patron al Realitatea TV alături de Cozmin Gușă, în prezent execută o pedeapsă de 4 ani de închisoare pentru spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care privește polițele de asigurare pentru anhajați. Prejudiciul în cazul acestui dosar trece de patru milioane de euro.  

Ovidiu Rîpanu ar fi apelat la Maricel Păcuraru, Cozmin Gușă, Silviu Mănăstire, chiar și la Dan Voiculescu pentru a opri emisiunile în care afacerea cu cartelele telefonice urma să fie subiect principal.


Potrivit DNA, în august 2011, Ovidiu Rîpanu l-a sunat pe Maricel Păcuraru pentru a-i spune că afacerea cu cartelele telefonice urma să fie subiectul unei emisiuni pe OTV:

”E belită rău de tot, vrea să ne facă vedete …Dănuţ (…) Pe TV, da”, i-a spus Rîpanu lui Păcuraru, potrivit interceptărilor de la dosar.

Rîpanu ar fi apelat atunci la Silviu Mănăstire, jurnalist, actual realizator la B1tv:

<

”Sună-l pe Cozmin. Mi-a zis Silviu să-l suni pe Cozmin!”

Maricel Păcuraru l-a liniştit pe Ovidiu Rîpanu:

”Hai, mă, că acolo o oprim”>>, se arată în interceptările din rechizitoriu, informează romaniacurata.ro

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter