Actualitate

Peste trei sferturi din populaţie consideră că toate administraţiile au nevoie urgentă de schimbare

Reformarea administraţiei publice este o prioritate, cred românii.

Un studiu sociologic IRES arată că peste trei sferturi din populaţie consideră că toate administraţiile au nevoie urgentă de schimbare, relatează Digi24.ro.

Nu ţin cont de nevoile cetăţenilor, spun 76% dintre cei care au răspuns chestionarului.


Peste jumătate dintre românii care au avut treabă la instituţiile administraţiei publice sunt nemulţumiţi de birocraţie şi pentru că au pierdut mult timp în faţa ghişeelor.

Un procent similar consideră că administraţia are nevoie de schimbare şi pentru că nu încurajează reducerea corupţiei.


Jumătate dintre români consideră că, faţă de ultimii cinci ani, corupţia din mediul public a crescut. Cu toate acestea, 76% dintre cei chestionaţi admit că, în ultimul an, nimeni din sistemul public nu le-a cerut mită.

Trei sferturi dintre ei cer ca Sănătatea să devină prioritatea administraţiei, în vreme ce 69% indică Educaţia, iar jumătate văd ca teme importante scăderea şomajului şi siguranţa naţională.


Întrebaţi ce recomandare ar face pentru modernizarea sistemului, 10% au răspuns promovarea pe criterii de competenţă, în vreme ce 5% ar dori simplificarea procedurilor, o comunicare mai bună sau promovarea tinerilor în sistem.

Potrivit studiului sociologic, 75% dintre români consideră activitatea Parlamentului proastă şi foarte proastă. La polul opus este Preşedinţia. 64% dintre români apreciază activitatea şefului de stat.


Studiul sociologic IRES a fost realizat între doi şi patru decembrie, pe un eşantion de 1.100 de persoane şi are o marjă de eroare de plus sau minus 3%.  

Puteţi citi studiul în ataşament.

Ultimele Stiri
abonare newsletter