Actualitate

Începe cel de-Al Treilea Război Mondial?

Turcia a confirmat că avioanele sale de vânătoare au doborât marţi un avion de război rus, care i-ar fi încălcat spaţiul aerian şi a ignorat avertismentele repetate, în timp ce Rusia susţine că aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian.

Doborârea avionului militar rus este o „lovitură aplicată în spate” de către Ankara şi va avea „consecinţe grave” pentru relaţiile Rusiei cu Turcia, avertizează preşedintele rus, Vladimir Putin.

Statele Unite anunţă că nu sunt implicate în doborârea avionului rus de către aeronave militare turce la frontiera Siriei cu Turcia.


„Aliaţii noştri turci ne-au informat că avioanele lor militare au doborât o aeronavă de vânătoare rusă în apropiere de frontiera siriană, după ce aceasta a pătruns neautorizat marţi spaţiul aerian turc”, a declarat un responsabil american al apărării pentru Reuters, sub condiţia anonimatului. „Putem confirma că Statele Unite nu erau implicate în acest incident”, a adăugat el.

Reunire de urgenţă

NATO a solicitat o reuniune de urgenţă după ce forţele aeriene turce au doborât un avion de vânătoare al Rusiei, care s-a prăbuşit pe teritoriul Siriei, informează site-ul publicaţiei turce Hurriyet. Rusia a precizat că avionul de tip Su-24 a fost doborât de focuri de artilerie, în timp ce Turcia a afirmat că avioanele sale F-16 au deschis focul asupra aeronavei ruse, după ce a ignorat câteva avertismente. Ministerul rus al Apărării a adăugat că cei doi piloţi s-au catapultat, dar a adăugat că Moscova nu este în contact cu ei.


„Analizăm circumstanţele prăbuşirii avionului rus”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, care a vrut „să sublinieze că avionul s-a aflat deasupra teritoriului sirian tot timpul zborului”.

Înregistrările video publicate de presă arată un avion de război cuprins de flăcări care se prăbuşeşte pe un deal şi doi membri ai echipajului care se paraşutează.


Agenţia turcă de presă Dogan a relatat că două elicoptere ruse, care zburau la joasă altitudine în regiunea turkmenă Bayirbucak, îi căutau pe cei doi piloţi.

Potrivit unui comunicat al armatei turce, avionul a pătruns în spaţiul aerian turc în zona oraşului Yaylidag, din provincia Hatay, şi a fost avertizat de zece ori în decurs de cinci minute.


După producerea incidentului, postul de televiziune CNN Turk a dat publicităţii o hartă cu parcursul aeronavei ruseşti surprins pe radar, precizând că imaginea a fost furnizată de armata turcă.

Tensiuni între Turcia şi Rusia

Vinerea trecută, Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus, cerându-i ca Rusia să înceteze operaţiunile în Siria împotriva satelor turkmene. Ankara a precizat că acţiunile ruse „nu constituie o luptă împotriva terorismului”, ci bombardarea civililor. Ambasadorul Andrei Karlov a fost avertizat în timpul întrevederii că operaţiunile ruse ar putea avea consecinţe grave, sublinia ministerul.


Trupele siriene sunt în ofensivă în zona controlată de câteva grupări insurgente, inclusiv aripa Al-Qaida în Siria, Frontul al-Nusra, şi de Divizia a 2-a de Coastă, formată din luptători turkmeni locali.

Rami Abdurrahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat că avionul s-a prăbuşit în regiunea munţilor turkmeni, în provincia Latakia.

Regiunea munţilor turkmeni a fost vizată în ultimele zile de o ofensivă a forţelor guvernamentale siriene, susţinute de raidurile aeriene ruse.

Luna trecută, avioane turce de război au doborât o dronă neidentificată despre care au spus că a încălcat spaţiul aerian al Turciei.

Rebelii sirieni au confirmat uciderea unui pilot

Un membru al echipajului avionului rus doborât marţi în nordul Siriei a fost atins de focuri de armă rebele în timp ce încerca să-şi ghideze paraşuta către o zonă aflată sub controlul trupelor guvernamentale, afirmă o grupare rebelă, care susţine că l-a ucis, relatează DPA în pagina online. "În timp ce coborau, ei (membrii echipajului) încercau în mod repetat să-şi direcţioneze paraşutele astfel încât să sosească în teritoriul aflat sub controlul dictatorului Bashar al-Assad", a declarat Jabir Ahmad, un purtător de cuvânt al brigăzii rebele, într-un mesaj trimis DPA pe Facebook.

Etichete: nato rusia turcia
Ultimele Stiri
abonare newsletter