Actualitate

A treia zi de proteste la Cluj. Numărul protestatarilor a depăşit 2.000. Apel către studenţi să iasă în stradă

Numărul persoanelor care participă la mitingul de la Cluj-Napoca a depăşit 2.000, oamenii pornind în marş din Piaţa Unirii spre cartierul Mănăştur, iar traficul rutier este blocat pe traseul marşului.

UPDATE

Participanţii s-au adunat în jurul orei 19.00, în Piaţa Unirii, după care au pornit în marş pe Bulevardul Eroilor spre Piaţa Avram Iancu, unde s-au oprit în faţa Catedralei Mitropolitane pentru scurt timp şi au decis să se îndrepte spre cartierul Mănăştur, cel mai mare din oraş.


Celor 800 de participanţi iniţiali, pe traseu li s-au alăturat tot mai mulţi tineri, astfel încât numărul protestatarilor a depăşit 2.000.

Pe traseul spre cartierul Mănăştur, traficul a fost blocat în Piaţa Avram Iancu şi Bulevardul ”21 Decembrie 2989”, unde coloana se află la ora transmiterii acestei ştiri.


Oamenii poartă cu ei bannere cu mesaje precum: ”Reset România”, ”Niciun guvern nu ne reprezintă. Fără autoritate. Fără ierarhie”, ”Viitorul are autor Colectiv”. De asemenea, ei au scandat şi la adresa partidelor politice "Toate partidele fură prin rotaţie”.

Pe traseul spre cartierul Mănăştur, aflat la aproximativ trei kilometri de centrul oraşului, manifestanţii s-au oprit şi în faţa Primăriei, după care au trecut prin Complexul Studenţesc Haşdeu, unde au făcut apel către studenţi să li se alăture: ”Ieşiţi cu noi, luptăm pentru voi”, ”Ieşiţi din cămine, aşa nu mai ţine”, ”Nu staţi, nu staţi, veniţi să luptaţi”. 


Studenţii nu s-au alăturat însă protestului, astfel că participanţii au continuat drumul spre cartierul Mănăştur, iar la întoarcerea spre Piaţa Unirii, numărul acestora scăzuse la jumătate. În piaţă, au mai ajuns doar 200 de persoane, care au îngenuncheat în faţa altarului amenajat acolo, au rostit ”Tatăl Nostru” şi au mai aprins candele în memoria victimelor de la Clubul Colectiv.

Din cartierul Mănăştur, manifestanţii se vor întoarce în Piaţa Unirii pe acelaşi traseu.


Sute de persoane protesează, vineri seară, şi în Sibiu, Timişoara, Arad şi Alba Iulia, iar în Piaţa Universităţii din Bucureşti s-au adunat peste 5.000 de persoane.

Marţi, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat în Piaţa Universităţii din Capitală, animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.


Protestele au continuat miercuri şi joi, când în Piaţa Universităţii au ieşit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat şi în marile oraşe, cerând schimbarea clasei politice.

În urma incendiului din Clubul Colectiv, 32 de oameni au murit, iar alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

Protestatarii au scandat numele clubului Colectiv şi au purtat pancarte cu mesaje împotriva clasei politice.

"Justiţie fără securişti", "Strada nu are culoare politică", "O schimbare radicală e necesară", "Iohannis, te-am votat pentru că erai 'răul cel mai mic'. Este timpul să arăţi că eşti un bun român" este inscripţionat pe unele dintre pancarte.

Unul dintre protestatari a spus, printre altele, că şi Biserica trebuie impozitată şi că e nevoie de un Parlament cu cel mult 300 de aleşi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter