Actualitate

Grevă spontană la Finanţe Cluj

Angajaţii ANAF Cluj au intrat în grevă spontană în această dimineaţă.

Angajaţii ANAF sunt nemulţumiţi de faptul că săptămâna trecută Guvernul a emis o ordonanţa de guvern (nr. 47) în care se precizează faptul că angajaţii aparatului central din ministerul finanţelor "au o creştere de salarii cu 25 de clase. Cei care colectează banii la buget au fost omişi", a precizat Gligor Gavriş, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj.

Toate regiunile din ţară au intrat în greva spontană. 


În aceste momente toţi angajaţii de la finanţe din Cluj sunt în curte şi protestează. În cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj lucrează aproximativ 400 de persoane. Potrivit liderului de sindicat, marţi, peste 350 de funcţionari au întrerupt lucrul pentru a protesta, dar şi pentru a susţine delegaţia colegilor lor de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, care doresc să discute aceste nemulţumiri cu ministrul Finanţelor.

Greva va dura, susţin angajaţii ANAF, până când preşedintele SED LEX, Marinca Vasile, va găsi o soluţie împreună cu preşedintele ANAF. În funcţie de rezultatul negocierilor greva va continua sau va fi oprită.


Cei care vor să-şi plătească impozitele la Finanţe au găsit porţi închise în această dimineaţă.

Dacă nu le vor fi îndeplinite cererile protestatarii susţin că vor continua greva.


„Din cauza modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, creând discriminări între categorii sociale şi chiar între angajaţii din cadrul administraţiei publice (vezi creşterile salariale acordate în învăţământ şi sănătate, precum şi angajaţilor din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF), salariaţii din domeniul Fiscului, din primării şi din alte instituţii din administraţia publică centrală şi locală au declanăat au declanşat acţiuni spontane la nivel naţional, solicitând în mod expres acordarea de creşteri salariale”, spun liderii Sed Lex, într-un comunicat de presă.

Liderul de sindicat din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, Ilie Rostogol, a declarat că majorarea salariilor din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor s-a făcut ”pe ascuns”.


”Suntem nemulţumiţi de faptul că, pe ascuns, printr-o Ordonanţă de Guvern, s-au majorat de la 1 noiembrie salariile celor din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor şi ANAF cu peste 60%, iar nouă, celor din teritoriu, ni s-a transmis că majorarea va avea loc doar în primul trimestru al anului viitor. Noi suntem albinele, colectăm banii, iar ei care coordonează îşi majorează salariile”, a spus Rostogol.

Ministerul Finanţelor a anunţat, vineri, că începând cu 1 noiembrie funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerul Finanţelor, ANAF, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiază de 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută.


Ministerul Finanţelor a precizat că, astfel, salariile de bază vor fi majorate, în medie, cu 22%, iar de această creştere a salariilor vor beneficia aproximativ 5.700 de persoane.

Majorarea salariilor s-a făcut prin derogare de la OU 23/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015.

abonare newsletter