Actualitate

Percheziţii DIICOT la Cluj pentru destructurarea unei grupări care vindea maşini de lux

Procurorii DIICOT fac, miercuri dimineaţă, 93 de percheziţii în Bucureşti şi şapte judeţe din vestul ţării, pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în evaziune fiscală în domeniul comerţului cu autoturisme de lux provenite din alte state membre UE.

sursa foto adevarul.ro sursa foto adevarul.ro

Percheziţiile sint făcute la domiciliile suspecţilor, pe raza judeţelelor Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Harghita, Maramureş, Satu-Mare şi a municipiului Bucureşti.

Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2009 - 2015, pe teritoriul României (judeţele Cluj, Harghita şi Mureş, respectiv municipiul Bucureşti), Ungariei şi Germaniei s-a constituit un grup infracţional organizat format din 11 suspecţi. Aceştia ar fi creat un circuit în care au fost angrenate societăţi comerciale care au funcţionat legal, dar şi firme de tip „fantomă”, utilizate în ample operaţiuni circumscrise evaziunii fiscale în domeniul tranzacţiilor cu autoturisme de lux provenite din achiziţii intracomunitare.


Procurorii spun că membrii grupării au comercializat autoturisme prin intermediul unor societăţi comerciale „interfaţă” care derulau activităţi de comerţ evidenţiate în documentele contabile cu autoturisme de lux achiziţionate de la societăţi comerciale intermediare, acestea aprovizionându-se, la rândul lor, de pe piaţa intracomunitară de astfel de bunuri (în principal din Germania). Pentru deducerea TVA de plată în urma vânzării autoturismelor de către societăţile intermediare, au fost înregistrate în contabilitate achiziţii fictive de la firme „fantomă”, înfiinţate de către membrii grupului având drept scop acumularea obligaţiilor de plată către bugetul de stat.

Prejudiciul produs bugetului de stat este de aproximativ 4.500.000 euro, reprezentând TVA eludat de la plată prin evidenţierea de documente atestând cheltuieli nereale cu achiziţii fictive provenind de la o structură cuprinzând peste 40 de societăţi comerciale „fantomă” care nu au declarat achiziţii interne, nu au evidenţiat în contabilitate livrările, ulterior fiind cesionate unor cetăţeni din Ungaria, mai spun procurorii DIICOT.


Acţiunea DIICOT a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, cu sprijinul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca şi al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din ANAF.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter