Actualitate

Ploaia i-a ţinut în casă. Protest timid faţă de betonarea Someşului - FOTO

Nici protestele nu mai sunt ce au fost la Cluj. Cu toate că organizatorii se bazau pe cel puţin 1000 de clujeni care să iasă în stradă şi să protesteze faţă de lucrările de pe Spaiul Independenţei şi implicit dispariţia spaţiului verde de pe malul Someşului, luni după amiază la Podul Elisabeta nu s-au adunat mai mult de 50 de persoane.

Malul Someşului s-a văzut înconjurat de aproape 50 de protestatari, opozanţi ai proiectului de construcţie a unei noi benzi carosabile în acea zonă. Deşi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunţat în decursul săptămânii trecute sistarea lucrărilor până la discuţia publică ce va avea loc miercuri la ora 15:00, societatea civilă clujeană a insistat să îşi arate nemulţumirea în mod public şi vizibil, prin protestul de astăzi. La evenimentul creat pe Facebook se anunţaseră 1000 de participanţi.

„Ar trebui să redăm, practic, accesul locuitorilor, pietoni şi biciclişti, nu doar automobiliştilor, lângă Someş. ” Aşa şi-a justificat Alex Boguş prezenţa la protestul organizat împotriva construirii unei noi benzi pentru autovehicule pe malul Someşului.  „O bandă în plus nu rezolvă problema traficului ci mai mult atrage trafic şi asta înseamnă […] imposibilitatea de a avea un traseu pentru pietoni. ”


Plecând de la ideea sa cum că e necesar un plan pentru mobilitate urbană şi nu unul pentru autovehicule, Alex Boguş a mai declarat că a fost încântat de invitaţia lui Emil Boc la o discuţie publică, deşi consideră că ora este prost aleasă: „Mulţi oameni merg la muncă la ora aia şi nu ştiu care este disponibilitatea oamenilor de a participa”.

Ca el au mai fost şi alţii. La cincisprezece minute după ora anunţaţă pentru protest, Jandarmeria estima o prezenţă de 40 de manifestanţi.  Szakáts István, unul din protestatari, s-a oprit din împărţit flyere trecătorilor ca să spună că participanţii sunt mai mulţi de 70. Între ei toţi, aşezaţi pe malul Someşului, de la Podul Elisabeta şi  în direcţia Cluj Arena, au întins o panglică de hârtie, lungă de câţiva metri buni. Jumătate de oră mai târziu, coala albă s-a umplut de mesaje şi desene care să susţină ideea că protestatarii doreau spaţii verzi, nu benzi de maşini. Echipaţi cu markere şi spray-uri cu vopsea, protestatarii au scris mesaje adresate oficialilor municipiului, au desenat copaci înconjuraţi de copii fericiţi şi maşini care emanau noxe.


“Vreau Someşul cu alei şi bănci, nu încă o bandă”, a fost unul dintre mesajele scrise panglica de hârtie.

Pe toată durata mitingului s-au strâns, de asemenea, semnături pentru o petiţie adresată autorităţilor clujene ca acestea să renunţe la proiectul de modificare a malului Someşului. Petiţia este disponibilă şi on-line şi până la ora 17:00 adunase mai mult de 1000 de semnături. Unul din argumentele aduse în favoarea acesteia este că „tendința orașelor europene (Londra, Hamburg, Graz) este de a favoriza traficul pietonal și nemotorizat în apropierea râurilor”.


Arhitectul Șerban Țigănaș, președinte al Ordinului Arhitecților din România, i-a trimis o scrisoare deschisă primarului Emil Boc prin care îi cere oprirea lucrările începute recent pe malul Someșului.

Articol scris de Alexandra Stan

abonare newsletter