Actualitate

Boc face rampă de gunoi în Someşeni

În Cluj-Napoca a izbucnit o criză a gunoaielor în luna iulie când rampa de la Pata Rât s-a închis.

În ultima perioadă, primarul Emil Boc declara că lucrează la o soluţie pe termen mediu privind depozitarea deşeurilor din Cluj-Napoca, urmând ca toate detaliile să fie anunţate în luna septembrie. Pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de mâine, se află un proiect de hotărâre prin care RADP Cluj solicită o subvenţie de 4.625.000 lei pentru realizarea unei rampe temporare de depozitare a deşeurilor. Această investiţie ar urma să fie realizată pe un teren de aproape 4.000 mp, în Someşeni. Platforma de stocare temporară va fi situată la 4 kilometri est de oraş, accesul făcându-se dinspre partea nordică şi este conectată la drumul principal printr-un drum de pietriş. ”Suprafaţa alocată pentru platforma de stocare temporară este de 3.957 mp, scopul acesteia fiind acela de a funcţiona ca o platformă de stocare temporară a deşeurilor menajere până la deschiderea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor. Rolul principal este de a depozita temporar şi transfera deşeurile într-un amplasament de depozitare conform”, este precizat în proiectul de hotărâre.

Rampa temporară urmează să fie funcţională din noiembrie 2015. Până în octombrie, deşeurile din Cluj-Napoca sunt depozitate la Oradea.


Rampă de gunoi cu bani din bugetul local

Întrucât regia nu dispune de fondurile necesare şi nu poate contracta un credit, banii pentru rampă vor fi alocaţi din bugetul local. „Conform prognozei bugetare a activitătii de realizare a platformei de stocare temporară a deșeurilor municipale, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca ar înregistra un deficit de 4.654.274 lei astfel încât pentru realizarea platformei de stocare temporară a deșeurilor regia a făcut demersurile pentru identificarea unor surse de finantare. Astfel demersurile pentru contractarea unui credit bancar au fost refuzate din cauza situatiei financiare din anii precedenti (pierderi înregistrate în anii 2013 - 2014). De asemenea, Regia Autonomă a Domeniului Public a contractat o linie de creditare la CEC Banck care în momentul de faţă este accesată în totalitate. Întrucât Regia Autonomă a Domeniului Public nu dispune de resurse financiare pentru realizarea platformei de stocare temporară a deșeurilor municipale, solicită acordarea unei subvenţii în sumă de 4.654.274 lei”, se arată în proiectul de hotărâre.

Primarul Emil Boc a declarat de mai multe ori că singurii responsabili de criza gunoaielor sunt specialiştii din Consiliul Judeţean care nu au realizat la timp Centrul de Management Integrat al Deşeurilor.

abonare newsletter