Actualitate

Incendiu de pădure în judeţul Cluj. Peste 6 hectare de pădure afectate - UPDATE - FOTO-VIDEO

Un incendiu de pădure a izbucnit, sâmbătă, în zona comunei Măguri Răcătău din judeţul Cluj, fiind afectată o suprafaţă de peste şase hectare, iar pompierii intervin de peste patru ore, fiind folosit şi un elicopter al MAI care se alimentează cu apă din lacul Beliş.

Două autospeciale cu 13 pompieri au acţionat sâmbătă pentru stingerea unui incendiu de pădure izbucnit pe un versant din apropierea localităţii Măguri Răcătău.

A fost afectată o zonă de aproximativ şase hectare, pădure de foioase şi lemn de esenţă tare. Incendiul s-a manifestat prin mai multe focare care au izbucnit în diverse locaţii ale versantului, datorită jarului purtat de vânt, zona fiind cunoscută pentru curenţii ce se formează pe aceşti versanţi.


Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj a solicitat intervenția pe calea aerului  a elicopterului Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca.  


La această acţiune de stingere, Unitatea Specială de Aviaţie Cluj-Napoca a participat cu un elicopter MI-17, dotat cu dispozitivul acroşat Bambi-Bucket, pentru stingerea incendiilor, forțele Ministerului Afacerilor Interne fiind sprijinite de peste 30 de cetăţeni din localitatea Măguri Răcătău, precum şi personal din Ocolul Silvic Gilău, Primăria şi Consiliul Local Măguri Răcătău, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Măguri Răcătău şi IPJ Cluj.

Elicopterul Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca a desfăşurat 21 deversări a câte 3000 de litri de apă, prin intermediul Bambi-Bucket-ului, zona de alimentare pentru preluarea apei fiind lacul  de acumulare Beliş-Fântânele, cea mai apropiată sursă deschisă de apă.


Intervenţia a fost îngreunată datorită versantului abrupt pe care s-a manifestat, a curenţilor de aer ce favorizează răspândirea jarului aprins, precum şi a multitudinii de focare izbucnite simultan. Aceste focare au fost reduse considerabil prin intermediul intervenţiei elicopterului Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca.

În data de 13 august, Unitatea Specială de Aviaţie Cluj – Napoca a participat cu succes la o misiune similară în sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara.


___________________________________________________________________________

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, Andrei Biriş, a declarat, că sâmbătă, în jurul orei 12.00, a izbucnit un incendiu la o pădure de pe un versant în zona comunei Măguri Răcătău, fiind afectate peste şase hectare.


"ISU Cluj intervine cu echipaje de pompieri, la acţiunea de stingere a incendiului participând şi echipe ale Ocolului Silvic, dar şi un elicopter al MAI de la Unitatea Specială de Aviaţie din Cluj, care se alimentează cu apă din lacul Beliş. Zona este una de munte, unde se întâlnesc curenţi de aer, şi este mai greu accesibilă. Ultimele informaţii indică faptul că incendiul este în curs de lichidare", a spus Biriş.

Potrivit acestuia, după stingerea focarului, pompierii vor cerceta care sunt cauzele izbucnirii incendiului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter