Actualitate

Ce le-a promis Boc clujenilor la început de an și ce (n-)a făcut până acum

Multe din prioritățile anunțate de primarul Emil Boc la începutul anului sunt proiecte vechi care trebuiau finalizate demult.

Finalizarea lucrărilor la Buftea de Cluj, începerea lucrărilor de modernizare a Turnului Pompierilor, construirea unei baze sportive în Gheorgheni sunt doar câteva proiecte promise pentru anul acesta, dar care nu vor fi realizate până la sfârșitul anului.

La începutul anului, primarul Emil Boc anunța clasica listă de priorități. Le promitea clujenilor străzi modernizate, parkinguri, încheierea proiectelor cu fonduri europene, precum și a proiectelor cu finanțare din alte surse. O parte din priorități sunt doar proiecte vechi, anunțate și în alți ani și scoase de la naftalină la începutul lui 2015, iar altele au fost începute în anii anteriori și au termenul de finalizare depășit demult. Printre acestea din urmă se numără proiectul cu fonduri europene Bike Sharing, al cărui prim termen de finalizare era anul 2013. În urmă cu câteva luni, reprezentanții Primăriei promiteau că în 2015 clujenii vor putea închiria gratuit biciclete. Deocamdată, se lucrează la piste, standurile au fost montate, dar nici urmă de biciclete.


De asemenea, sistemul de ticketing pentru transportul în comun este unul dintre proiectele cu bani europeni care trebuia încheiat de câțiva ani. Cu toate acestea, primarul l-a notat pe lista priorităților pe 2015. Conducerea Primăriei a promis recent că sistemul de ticketing va fi gata anul acesta.

Buftea de Cluj nu va fi gata anul acesta

Refacerea infrastructurii „orașului comoară” este încă în lucru. Din cele patru străzi incluse în proiect – Memorandumului, Moților, I.C.Brătianu și Avram Iancu -, se află încă în lucru Avram Iancu, iar pe Calea Moților, lucrările abia au început.


Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative trebuia finalizat anul acesta, potrivit promisiunilor primarului, dar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt zero. Constructorul, Valve International a intrat în faliment astfel că în luna mai, autoritățile locale au organizat o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor. “Sunt șanse mici să încheiem proiectul până în decembrie, dar fondurile europene atrase până în 31 decembrie 2015 nu vor fi pierdute”, declara, în luna mai, Ovidiu Cîmpean, responsabilul de proiect.

Boc anunța și unificarea pasajelor de la gară și modernizarea zonei gării. Până acum, nu s-a întâmplat nimic referitor la acest proiect.


Finalizarea parkingului Negoiu, șantier deschis în urmă cu doi ani, a fost inclusă pe lista de priorități. Șansele ca lucrările să fie finalizate în acest an sunt reduse din moment ce până acum s-a realizat doar 40% din lucrare, constructorul fiind în insolvență.

Proiecte vechi, reîncălzite în 2015

Modernizarea fostului cinematograf Dacia a fost, de asemenea, promisă la început de an, dar lucrările au început abia în luna mai. Termenul oficial de finalizare a proiectului este 10 septembrie 2015.


Boc promitea și construirea bazei sportive din cartierul Gheorgheni, un proiect care a fost pasat anul acesta către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Cel mai probabil, lucrările nu vor începe anul acesta, acum fiind în faza de achiziție publică.

Și valorificarea râului Someș se afla pe lista de priorități, dar până acum nu s-a făcut nimic în acest sens. În urmă cu aproximativ o lună, reprezentanții Primăriei spuneau că va fi organizat un concurs de idei anul acesta. Turnul Pompierilor a fost scos iar la rampă, dar concret nu s-a făcut nimic. Și acest proiect se află tot la stadiul de promisiuni: va fi organizat concurs.

Ultimele Stiri
abonare newsletter