Actualitate

Dispar autobuzele diesel. Primăria cumpără autobuze electrice cu staţii de încărcare

Primăria Cluj-Napoca va achiziţiona 10 autobuze complet electrice cu bani proveniţi din fonduri elveţiene. Consilierii locali sunt chemaţi, joi, să aprobe proiectul şi cheltuielile legate de implementarea acestuia. Ideea achiziţionării de autobuze electrice prin fonduri elveţiene datează de cel puţin doi ani. Încă din 2013 primarul Emil Boc promitea că va achiziţiona astfel de autobuze. Contribuţia Primăriei Cluj-Napoca la acest proiect este de peste 1,1 milioane de euro.

Bugetul total al proiectului este de 33.044.331 lei, din care 28.087.680 reprezintă suma nerambursabilă solicitată. Contribuţia ce revine Primăriei Cluj-Napoca este în valoare de 4.956.651 lei.

Potrivit proiectului de hotărâre, obiectivul proiectului constă în achiziţionarea a 10 autobuze complet electrice, construirea a trei staţii de încărcare rapidă din care două staţii se vor construi pentru deservirea zilnică a autobuzelor la cele două capete ale liniei 30; o staţie se va construi în depoul de reparaţii la capătul liniei 3 şi va servi activităţilor de reparaţii şi întreţinere.


Autobuzele sunt echipate cu sisteme de încărcare rapidă pe timpul zilei (până în 10 minute) şi încărcare lentă pe timpul nopţii la capetele liniilor.  

Acestea au o autonomie de 50-70 kilometri şi sunt dotate cu sisteme de climatizare, acces pentru persoanele cu handicap fizic. Staţia de încărcare rapidă pe timpul zilei este similară cu o linie de troleibuz pe care autobuzul staţionează, iar cu ajutorul unui sistem tip pantograf sau similar care se ridică face posibilă încărcarea rapidă. Staţia de încărcare lentă pe timpul nopţii este compusă dintr-un echipament care asigură cuplarea autobuzului la reţeaua de joasă tensiune.


“Implementarea unui nou tip de vehicul pentru transportul în comun va avea următoarele efecte din punct de vedere socio/economic: va creşte confortul călătorilor datorită emisiilor reduse de vibraţii şi zgomot, va contribui la îmbunătăţirea calităţii aerului în zonele în care circulă datorită emisiilor zero de poluanţi, va reduce considerabil costurile proiectului datorită consumului de energie electrică în raport cu consumul de alte energii convenţionale. Economiile pot fi folosite pentru achiziţionare de noi autobuze electrice”, se arată în referatul proiectului.

Perioada de implementare este de 18 luni de la semnarea contractului de finanţare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter