Actualitate

Sfaturile unui grec pentru români: „Veniți în vacanță căci viața decurge normal”

Un grec a povestit pentru români ce se întâmplă acum în Halkidiki.

Jurnaliştii de la ziarul evz.ro au purtat un dialog cu un grec din regiunea Halkidiki.

Localitatea se află la circa 60 de kilometri de Salonic, al doilea mare oraș al Greciei. Vin turiști de peste tot, ca în fiecare an: Polonia, Germania, Rusia, România, rar Elveția, Italia sau Marea Britanie. Așa e și în acest an, spune Iorgos. Și grecii din Salonic vin în Halkidiki în concediu, așa cum mergem noi la Mamaia sau Eforie. Au mare și la Salonic, doar că acolo nu se poate face plajă, nu se poate intra în mare, e interzis de municipalitate. Amenzile sunt usturătoare. Însă, dacă ai locuința la malul mării, impozitul e măricel. Un fel de taxă pe peisaj, impusă de primărie.


„E liniște aici, veniți fără teamă! A fost un val de neliniște și oamenii s-au repezit să scoată banii, cum se întâmplă mereu și oriunde pe planetă în situație de criză. S-au pus niște restricții, noi putem scoate doar 600 de euro, turiștii au dreptul la o tranșă zilnică de 1.500 de euro. La noi în oraș (Nea Mudania), acum e liniște, blocajul a trecut. La Atena au fost ceva mișcări de stradă contra ideilor de a ieși din zona euro, dar atât. Politică, la fel ca la voi”, a povestit Iorgas despre atmosfera actuală de pe insule.

Grecul le recomandă românilor să vină în vacanţă cu bani cash. „Acum ar fi bine să vină cu cash. Cardul, însă, îl poate folosi fără probleme la supermarketuri, la unele restaurante și hoteluri și, fără probleme, la bancă, în limita pe care v-am spus-o”, a spus Iorgas.


Până în momentul de faţă nu s-au înregistrat tâlhării, iar turiştii pot sta liniştiţi pe insule. „Nu s-a înregistrat niciun eveniment de genul ăsta în ultimele luni, n-a fost nici măcar o știre la tv despre așa ceva, hoții de buzunare sau din locuințe nu există la noi. Turiștii au fost mereu liniștiți în insule”, a dat asigurări grecul.

Întrebat dacă vor face referendum, Iorgas spune că „așa se aude, au fost discuții la televizor. Veniți în vacanță căci viața decurge normal, nu s-a schimbat nimic pentru turiști”, a concluzionat el.


Potrivit unei scrisori trimise de primul ministru al Greciei, marţi noapte, către Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană, statul elen va accepta toate condiţiile impuse de creditorii internaţionali.

abonare newsletter