Actualitate

Romii din Transilvania îi cer lui Ponta să demisioneze: ”Ja chere!"

Reprezentanţii mai multor organizaţii ale romilor din Transilvania i-au transmis, marţi, un mesaj premierului Victor Ponta, cu prilejul Zilei limbii romani, cerându-i acestuia să demisioneze şi să plece acasă - "Ja chere!".

Potrivit unui comunicat al mai multor organizaţii ale romilor din Transilvania transmis, marţi, Guvernul Ponta a elaborat o strategie de îmbunătăţire a situaţiei romilor, care însă nu are niciun efect benefic asupra membrilor etniei.

"În 16 iunie, în fiecare an, se sărbătoreşte Ziua limbii romani care face parte din calendarul UNESCO. Cu prilejul acestei sărbători mai multe organizaţii rome, în urma scenelor politice ce se desfăşoară în perioada actuală, referitor la demisia premierului, îi transmit un mesaj prim-ministrului Victor Ponta: «Ja chere!», ceea ce tradus înseamnă «Du-te acasă!». Guvernul actual a elaborat o strategie de îmbunătăţire a situaţiei romilor, care nu are niciun efect benefic asupra romilor, dar aceasta se datorează şi persoanelor care lucrează în diferite funcţii în Guvernul Ponta, cum ar fi cele de consilieri, şi nu fac nimic. În acest caz se află şi Agenţia pentru Romi, care este subordonată Guvernului", se arată în documentul citat.


Preşedintele Fundaţiei Roma Umanitate Cluj-Napoca, Aurel Pascu, a subliniat în comunicat că guvernele anterioare şi cel actual nu au avut un interes deosebit pentru integrarea romilor în societate, "fapt pentru care au avut de suferit atât comunitatea romilor, cât şi România pe plan internaţional".

Mesajul este semnat de reprezentanţii organizaţiilor Gipsy Media, Fundaţia Roma Umanitate, Centrul creştin al romilor din Transilvania, Organizaţia etnică a romilor din Transilvania, Asociaţia romilor din Ardeal.

abonare newsletter