Actualitate

CSM avizează negativ propunerile de modificare a codurilor penal şi de procedură penală

CSM a dat aviz negativ propunerilor legislative de modificare a codurilor penal şi de procedură penală, printre prevederile cu care magistraţii nu sunt de acord fiind dezincriminarea conflictului de interese şi modificarea condiţiilor privind luarea măsurilor preventive.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au discutat, în şedinţa de plen de luni, punctele de vedere ale Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios cu privire la propunerile legislative de modificare şi completare a codurilor penal şi de procedură penală.

De asemenea, a fost analizat punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios privind propunerile de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, transmise de Ministerul Justiţiei, dar şi punctul de vedere privind posibilitatea completării Codului de procedură penală, astfel încât să prevadă expres posibilitatea părţii de a obţine, la cerere, o copie electronică a înregistrării şedinţei de judecată în ceea ce priveşte cauza acesteia.


Un alt punct aflat pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM a fost amendamentul transmis Camerei Deputaţilor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitor la modificarea articolului 64 alineatul 4 din Codul de procedură penală, care prevede că "judecătorul de drepturi şi libertăţi nu poate participa, în aceeaşi cauză, la procedura de cameră preliminară, la judecata în fond sau în căile de atac".

În urma discuţiilor, membrii CSM au dat un aviz negativ propunerilor legislative de modificare şi completare a codurilor penal şi de procedură penală.


Consiliul Superior al Magistraturii va trimite Comisiei juridice din Camera Deputaţilor hotărârile în cazul propunerilor legislative, avizul dat de CSM fiind unul consultativ.

Dintre proiectele discutate, doar unul nu a primit aviz negativ, fiind vorba despre reintroducerea în Codul penal a incriminării ofensei aduse unor însemne naţionale.


De asemenea, CSM, în acord cu Ministerul Justiţiei, a formulat câteva propuneri de modificare a Codului de procedură penală, care se referă la protecţia persoanei vătămate. Propunerile urmează să fie trimise Parlamentului.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, la sediul CSM, că urmează să discute cu membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor despre amânarea şedinţei de marţi, pentru a putea fi discutate toate propunerile transmise.


"Punctul de vedere al Ministerului Justiţiei a fost mereu acelaşi. Trebuie să vorbim cu membrii Comisiei juridice dacă nu putem să amânăm şi sedinţa de mâine. Sunt anumite directive europene care trebuie respectate. Sunt câteva propuneri venite din sistem. Avem obligaţia de a transpune câteva directive europene. Sunt peste o sută şi ceva de modificări în discuţie la momentul actual", a spus Robert Cazanciuc.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, în 9 iunie, să amâne cu o săptămână dezbaterea a 22 de proiecte de lege de modificare a codurilor penal şi de procedură penală. PNL ceruse amânarea lor pentru o lună, până la finalizarea sesiunii parlamentare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter