Actualitate

Florian Walter a cărat milioane de euro de la Cluj la București

Profesorul universitar clujean de la Facultatea de Bussines, Iustin Atanasiu Pop, a elaborat un adevărat manual de spălare a banilor, în care a inclus zeci de firme fictive.

Scopul final al acestui manual era acela ca firma lui Florian Walter, Romprest SA să „spele” câți mai mulți bani, adică TVA datorat unor afaceri fictive să nu mai fie plătit niciodată.

Potrivit site-ului evz.ro, în schema pe care a folosit-o pentru a „albi” sume uriașe de bani, Florian Walter, patronul Romprest, s-a folosit de tot felul de oameni, unii mai dubioși decât alți, pentru a duce banii cu geanta, de la Cluj la București. Procurorii DIICOT susțin că au fost duși cu geanta sume care se ridică la 12 milioane de euro.


Potrivit rechizitoriului, Florian Walter este acuzat că „a cauzat un prejudiciu bugetului general al statului in valoare totală de 19.821.513,76 lei, reprezentând impozit pe profit şi a TVA, legal datorat bugetului general consolidat al statului, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei, (echivalentul a 14.000.000 euro) reprezentând prejudiciul produs prin comiterea infracţiunii de spălare a banilor”.

Procurorii DIICOT susțin că în schema pe care Florian Walter a pus-o la cale, fiecare participant la infracțiune avea rolul bine stabilit. Creierul operațiunilor era profesorul de contabilitate din Cluj Napoca, Iustin Atanasiu Pop, cadru didactic universitar la Facultatea de Bussines din cadrul Universitășii Babeș Bolyai. Acesta deținea și un cabinet individual de contabilitate, în cadrul căruia l-a angajat pe Arpad Molnar, un personaj din Cluj Napoca, despre care se spune că nu are nici un loc de muncă.

abonare newsletter