Actualitate

„Fraţii” penali ai premierului Ponta

Victor Ponta, urmărit penal pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, nu e singurul prim-ministru din Europa care are probleme cu justiţia. În majoritatea cazurilor, demnitarii vizaţi de anchete au demisionat.

sursa foto: bloomberg.com sursa foto: bloomberg.com

Cazuri simililare în care politicienii au fost acuzaţi de corupţie au existat şi în cele mai dezvoltate ţări europene. Printre cei mai cunoscuţi politicieni acuzaţi de curupţie se numără fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, fostul preşedinte francez Jacques Chirac sau fostul ministru al apărării din Grecia, Akis Tsochatzopoulos

Silvio Berlusconi a fost primul preşedinte al Consiliului de Miniştri în exerciţiu urmărit în justiţie. Acuzat între altele de corupţie şi evaziune fiscală, Berlusconi a refuzat permanent să demisioneze pentru a-şi asigura apărarea, o situaţie de neconceput în ţările din nordul Europei. El a fost condamnat în 2013 la un an de muncă în folosul comunităţii pentru fraudă în dosarul Mediaset. Deşi a terminat de ispăşit această pedeapsă, el nu poate ocupa funcţii publice până în 2019. În 2013, Curtea de Casaţie l-a achitat pe Berlusconi de acuzaţiile că a întreţinut relaţii sexuale contracost cu o minoră şi că a folosit abuziv funcţia pentru a muşamaliza cazul.


Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar privind locuri de muncă fictive în cadrul municipalităţii, în perioada în care era primar al capitalei. Chirac este primul fost preşedinte francez condamnat de un Tribunal corecţional.

În Grecia fostul ministru al Apărării în perioada 1996-2000, Akis Tsochatzopoulos, şi membru fondator al Pasok (socialişti), a fost arestat în aprilie 2012, după ce a fost inculpat pentru spălare de bani şi constituirea unei organizaţii infracţionale în domeniul comenzilor de armament. Tsochatzopoulos este acuzat că s-a folosit de funcţia sa de la conducerea Ministerului Apărării pentru a încasa mită prin societăţi offshore în schimbul unor contracte de achiziţionare a unui sistem antirachetă rus şi unor submarine germane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter