Actualitate

Richard Johnson s-a stins cu o zi înainte de a-și ridica premiul de la Gala de Încheiere TIFF

Gala de Închidere a celei de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania a avut loc sâmbătă, 6 iunie, la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Gala a fost prezentată de Tudor Giurgiu, care a avut doar cuvinte de laudă despre modul desfășurării festivalului. ,,Cea mai caldă ediție din istoria festivalului și totodată cea mai prosperă a venit cu încasări mai mari decât anul trecut”, a precizat acesta.

S-au oferit 20 de premii, atât filmelor cât și actorilor, Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, fiind câștigat de filmul argentinian Incendiul/ El incendio, în regia lui Juan Schnitman.


Premiul penru întreaga carieră, i-a revenit, post-mortem, actorului Richard Johnson care s-a stins cu o zi înainte de înmânarea premiilor TIFF. Premiul a fost înmânat de Tudor Giurgiu și ridicat de către Tom Browne, regizorul filmului „Radiator”, unul dintre cele mai cunoscute filme ale regretatului artist.

,,La cei 86 de ani ai lui, Richard era plin de energie, vesel, activ și inspirat. Ar fi fost foarte  bucuros să afle că a primit acest premiu si, cu siguranță, nimic nu i-ar fi dat o mai mare plăcere decât sa fie în această seară aici. Richard îi adora pe Amza Pelea și pe Florin Piersic. Acum 6 luni a pus bazele unei noi companii de producție, dar din păcate, n-a apucat să se bucure de ea. A fost un privilegiu să lucrez cu el și tuturor o sa ne fie dor de el”, a afirmat regizorul Tom Browne în aplauzele publicului.


Richard Johnson a fost actor de film şi teatru, scriitor şi producător englez. Acesta a avut un  rol remarcabil în numeroase producții cum ar fi „Pericle”,  „ Lara Croft”, „Tomb Raider” şi „The Boy in the Striped Pyjamas”. A mai jucat în „Wallis şi Edward”, în 2005, apoi a avut rolul Contelui Mountbatten în „Whatever Love Means”, în 2007. De-a lungul carierei sale Johnson a continuat să susţină cursuri de iniţiere a tinerilor actori şi studenţi iar în 1981 a întemeiat  compania britanică de producţie United British Artists, fiind Directorul Executiv al acesteia până în 1990.

Articol scris de Paula Rechişan, studentă la Departamentul de Jurnalism, FSPAC-UBB, anul I

Ultimele Stiri
abonare newsletter