Actualitate

OPINIE JURIDICĂ: Reținerea și nevărsarea sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă– declararea neconstituționalității

În data de 7 mai 2015 Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a art. 6 din Legea 241/2005, privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

sursa foto: printreoameni.ro sursa foto: printreoameni.ro

Potrivit art. 6 din Legea 241/2005 ,,Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la un an la 6 ani reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă”.

Problemele apărute în practică în legătură cu acest articol sunt legate, pe de o parte, de termenul relativ scurt în care debitorul trebuia să își îndeplinească obligațiile fiscale la bugetul statului – în cel mult 30 de zile de la scadență –, iar pe de altă parte, legea nu definea noțiunea de impozite sau contribuții cu reținere la sursă, această sintagmă fiind lipsită de previzibilitate.


Curtea Constituțională învestită în temeiul art. 146 din Constituția României s-a pronunțat în 07.05.2015 asupra constituționalității art. 6 din Legea 241/2005.

Astfel, Curtea a constatat că “legea nu definește noțiunea de „impozite sau contribuții cu reținere la sursă”, astfel că norma care incriminează infracțiunea de evaziune fiscală prevăzută de art. 6 din Legea nr. 241/2005 nu întrunește condițiile de claritate, previzibilitate și accesibilitate, încălcând prevederile constituționale cuprinse în art. 1 alin. (5) care consacră principiul legalității”.


Decizia Curții Constituționale prin care a fost admisă excepția de neconstituționalitate a art. 6 din Legea 241/2005, privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, nu a fost motivată până în prezent, iar argumentele reținute în motivarea deciziei vor fi cunoscute abia la publicarea în Monitorul Oficial al României Partea I.

Concluzii:


- De la publicarea deciziei Curții, în Monitorul Oficial al României Partea I, dispozițiile textului de lege declarat neconstituțional sunt suspendate de drept.

- Dacă Parlamentul nu se conformează deciziei Curții în termen de 45 de zile de la publicarea deciziei și nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei, textul de lege declarat neconstituțional își încetează efectele juridice.


- Abrogarea acestei dispoziții legale va avea caracter definitiv, iar infracțiunea prevăzută de art. 6 din Legea nr. 241/2005 nu va mai avea caracter penal, fiind dezincriminată prin decizia Curții Constituționale.

- În procesele penale aflate în curs de judecată, acțiunea penală în cursul urmăririi penale va fi stinsă prin clasare, iar în cursul judecății acțiunea penală va fi stinsă prin achitare, ca urmare a constatării că fapta nu mai este prevăzută de legea penală.


- Legea penală nu se aplică faptelor săvârșite sub imperiul legii vechi, dacă nu mai sunt prevăzute în legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative și a măsurilor de siguranță, pronunțate pe baza legii vechi, precum și toate consecințele penale ale hotărârilor judecătorești privitoare la aceste fapte încetează prin intrarea în vigoare a legii noi.

În opinia noastră, declararea neconstituționalității acestui articol de lege era necesară și vine ca un ajutor acordat contribuabililor de bună-credință. Noțiunea de “impozite sau contribuții cu reținere la sursă” nefiind definită putea da loc la interpretări abuzive.

Sigur, Parlamentul are la dispoziție 45 de zile pentru a pune în acord prevederile respective cu dispozițiile Constituției. Din practică, observăm că acest lucru nu se prea întâmplă, astfel încât, cel mai probabil, dispozițiile art. 6 din Legea nr. 241/2005 nu vor mai avea caracter penal.


Avocat Arion Sorina 
SCA ARION,GLIGOR, COJOCARIU
Piața Mihai Viteazu, nr. 32, ap 2, Cluj-Napoca, 
Tel/Fax:
0264 434576, office.agc.cluj@gmail.com

--------------------------------------------------------------

Aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la legislație? Ne puteți scrie pe redactia@monitorulcj.ro și colaboratorii noștri de la SCA Arion, Gligor, Cojocariu vă vor răspunde în Monitorul de Cluj și pe www.monitorulcj.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter