Actualitate

Medicii au renunţat la consultaţiile cu taxă

<p><img src="documente/stories/06_iunie/14_ziua/doctorifin.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p>Aproape 200 de medici de familie din judeţul Cluj au semnat actele adiţionale până la data de 10 iunie.</p>

Medicii de familie eliberează reţete compensate şi gratuite, semnează trimiteri către cabinetele de specialitate şi au renunţat la taxarea pacienţilor. Săptămâna aceasta, toţi medicii vor depune dosarele pentru semnarea contractului.

La sfârşitul săptămânii trecute, medicii de familie din toată ţara au renunţat la protestul faţă de bugetul prea mic pe acest an alocat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi faţă de unele prevederi ale Contractului-cadru pentru acordarea serviciilor medicale pe anii 2011-2012. Astfel, de astăzi, pacienţii vor primi reţete pentru medicamente compensate şi gratuite, trimiteri la medicii de specialitate, iar consultaţiile vor fi în continuare gratuite cu toate că medicii de familie au ameninţat săptămâna trecută că nu vor renunţa la protest şi din 15 iunie vor percepe taxă pentru consultaţii.


Potrivit Serviciului de Presă al Ministerului Sănătăţii, medicii de familie au anunţat conducerea Ministerului că săptămâna aceasta vor semna contractele cu casele de asigurări. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila le-a promis medicilor că vor fi sprijiniţi mai mult. „Sunt conştient de faptul că asistenţa medicală primară reprezintă un capitol important în sistemul de sănătate şi vom sprijini mai mult acest sector”, a declarat Cseke Attila.

 


Medicii spun că au luat decizia de a suspenda protestul pentru binele pacienţilor. „Am avut o nouă întâlnire cu ministrul Sănătăţii şi am căzut de comun acord, spre binele pacienţilor, să semnăm contractul-cadru pentru furnizarea de servicii medicale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a declarat dr. Doina Mihăilă, fostul preşedinte al Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie din România, citată de Agerpres. Vă reamintim că atât ea cât şi dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei au demisionat la finele săptămânii trecute.

 


Unele doleanţe le-au fost îndeplinite

 


Dr. Mihăilă a mai precizat că obiectivele pe care medicii de familie le-au cerut, respectiv consultarea bolnavilor cronici ori de câte ori aceştia au nevoie, valoarea garantată a punctului de 3 lei per capita şi 1,8 lei per serviciu, precum şi faptul ca informatizarea să constituie obiectul unui alt contract separat, au fost îndeplinite şi fac obiectul unui protocol semnat cu Ministerul Sănătăţii.

 


Au cerut buget mai mare cu 30%

 

Vă reamintim că medicii de familie din toată ţara au refuzat iniţial să semneze actele adiţionale la contractul cadru pe motiv că sunt ilegale deoarece fac referire la contractul pe anul trecut. Ei s-au declarat nemulţumiţi în general de banii prea puţini care sunt alocaţi pentru medicina de familie şi au cerut majorarea fondurilor cu 30%. Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a precizat însă că o majorare de 30% este imposibilă în acest context economic. „Este imposibil să alocăm medicinei primare o creştere cu 30% a veniturilor. În acest context economic, este imposibil. Bugetul CNAS are, la ora actuală, un deficit de cel puţin, 2 miliarde şi jumătate - 3 miliarde de lei, adică aproximativ 750 de milioane de euro”, a afirmat recent Duţă.

 

Majoritatea medicilor au semnat actele adiţionale

 

Potrivit datelor CNAS, în judeţul Cluj aproape 200 de medici din cei 346 aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Cluj semnaseră deja actele adiţionale la contractul-cadru înainte de încetarea protestului. La nivel naţional, până la 10 iunie, aproape 5.500 de medici de familie semnaseră actele adiţionale.

abonare newsletter