Actualitate

Expediţia africană a jurnalistului Nicolae Melinescu

Jurnalistul de televiziune Nicolae Melinescu şi-a lansat joi, 7 mai, cartea „Navigatorii români şi ameninţările pirateriei maritime”.

Cartea prezintă experienţa jurnalistului la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, într-o expediţie internaţională, în Africa, la sfârşitul anului 2012.

Timp de două săptămâni, Nicolae Melinescu a făcut parte din echipaj. În acest fel a reuşit să observe modalităţile pirateriei maritime în largul coastelor africane, în vest, la confluenţa dintre fluviul Niger şi Oceanul Atlantic, şi în est, de la Golful Aden înspre sud, de-a lungul coastelor somaleze.


Gazda evenimentului, desfăşurat la Muzeul de Artă, a fost muzeograful Florin Gherasim, care a vorbit despre  importanţa şi actualitatea cărţii.

„Vă mărturisesc că am rămas captivat de carte. Ceea ce am să vă prezint este fascinaţia, inclusiv subiectele colaterale cu femei pirat, un amestec de cultură şi politică la nivel foarte înalt, dar surpriza mea a fost că, făcând şi afişul pentru lansarea cărţii, am avut în mână câteva informaţii, cuprinsul cărţii şi am ajuns să constat că este un subiect exotic. Domnul Melinescu vine şi ne spune ce se întâmplă la noi cu piraţii, iar acest titlu «Navigatorii români şi ameninţările pirateriei maritime», titlu academic, cred că ar putea fi contrastat şi reprezentat altfel, numit «românii şi pirateria» sau «românii şi pirateria contemporană» (…) în termeni marinăreşti este un eveniment de lansare a acestei poveşti cu iz exotic, cu iz de istorie, dar cu un conţinut absolut contemporan.”, a declarat Florian Gherasim, muzeograf la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.


Nicolae Melinescu a reușit, în perioada în care a fost plecat pe mare, să intervieveze numeroşi participanţi la expediţie, atât străini, cât şi români.

Cartea are o parte istorică, prezentând date de la primele plutiri pe apă ale oamenilor şi elemente pitoreşti, mai ales despre femei pirat, care au existat din toate timpurile, după continuă cu povestea a doi ostatici celebri, iar apoi descrie experienţa de pe fregata “Regele Ferdinand” cu lux de amănunte. Face referire la presiunile psihice asupra ostaticilor care erau ameninţaţi cu moartea, la condiţiile în care erau ţinuţi, la atmosfera tensionată în care trăiau.


 „Dramatismul faptelor petrecute în apele somaleze sau în Delta Nigerului au repus pirateria acolo îi este locul, în rândul actelor criminale, antiumane, care nu au nimic comun cu povestirile romantice din mările calde. Evenimentele care i-au implicat pe conaţionalii noştri, precum şi alte sute de navigatori obligaţi, sub ameninţarea armelor, să îndure violenţa şi abuzurile unor înfometaţi sau exaltaţi cer o descriere exactă a procedurilor, a mecanismelor şi a bandelor de crimă organizată care au extorcat zeci de miliarde de dolari prin şantaj şi violenţă. Traumele tuturor ostaticilor constituie un baraj moral în calea diminuării şi a caricaturizării pirateriei maritime”, a spus Melinescu.

Întors în țară, jurnalistul s-a hotărât să scrie o carte prin care să prezinte fenomenul pirateriei, pe care îl defineşte astfel: “Pirateria este în zilele noastre o formă de crimă organizată, o formă gravă şi agravantă a economiilor subterane. Ea este intreţinută de interese majore, de oameni care fac averi.”


„Cartea a pornit de la faptul că pirateria există, s-a transformat deci într-o formă ilicită de obţinere a unor sume uriaşe din răscumpărea echipajelor şi a navelor sechestrate şi ia fenomenul pirateriei. A afectat şi aproximativ 100 de români, cei mai mulţi ostatici în apele somaleze, câţiva dintre ei şi în zona deltei Nigerului.”, a mai spus Nicolae Melinescu.

Melinescu: dascăl, jurnalist, “africanolog”

La lansarea volumului a participat şi prof. univ. dr. Ilie Rad, prieten vechi al jurnalistului Nicoale Melinescu. Rad spune că această carte este interesantă din mai multe puncte de vedere: în primul rând trădează calitatatea de dascăl a lui Nicolae Melinescu, lucrarea având note de subsol, bibliografie citată, indicarea adresei de site-uri la data consultării, aşa cum se face în mediul universitar; în al doilea rând consideră că autorul poate fi intitulat un “africanolog”, pentru că ştie foarte bine situaţia din Africa, cartea evidenţiindu-i latura de specialist; un al treilea motiv este latură umană jurnalistică a cărţii, pentru că autorul efectiv descrie experienţa sa şi nu ezită să îşi exprime emoţiile.


“Am avut o colaborare foarte frumoasă, începută acum 5-6 ani, iar la un moment dat mi-a spus că pleacă într-o călătorie pe mare. Nu mi-a dat foarte multe detalii, dar am fost foarte surprins când mi-a dat un mail şi mi-a spus că aceea călătorie pe mare s-a materializat într-o carte.”, a concluzionat Ilie Rad.

Ce este operaţiunea Atalanta?

În uma celor peste 200 de atacuri anuale ale pirateriei înregistrate în bazinul oceanic somalez, armatorii, transportatorii, companiile de asigurări şi statele europene s-au moblizat pentru a găsi soluţii de limitare şi combatere a pericolelor de pe marea internaţională. Astfel, în 8 decembrie 2008, Uniunea Europeană a înfiinţat o operaţiune militară cu scopul de a înlătura actele de piraterie şi jaf armat în largul coastelor Somaliei. Operaţiunea Atalanta are următoarele misiuni: protejarea vapoarelor încărcate cu ajutoare alimentare pentru victimele războiului intern din Somalia; protejarea navelor vulnerabile care navighează în Golful Aden şi în bazinul oceanic somalez; folosirea mărfurilor necesare, inclusiv a forţelor, pentru a împiedica pirateria şi jaful pe mare. În cadrul acestei operaţiuni s-au angajat navigatori militari din 23 de ţări europeene, dotate cu flote ale marinei militare naţionale, constând din nave de suprafaţă şi submarine, elicoptere şi avioane specifice acestor misiuni. În dispozitivul acesteea, EU NAVFOR Atalanta, România a angajat fregata “Regele Ferdinand”, care a intrat în această operaţiune  la sfârşitul anului 2012, în perioada 1 octombrie-30 noiembrie. În acest timp, a parcurs 25 de mii de kilometri, a traversat de două ori Ecuatorul şi a reuşit realizeze prima tranzitare prin Canalul de Suez. Această hotărâre a fost anunţată prin intermediul unei decizii a CSAT-ului, în urma căreia jurnalistul Nicolae Melinescu a hotărât să participe la această expediţie internaţională.

Cine este Nicolae Melinescu?

Nicolae Melinescu a fost realizator şi producător la Televiziunea Română, de la începutul anilor ’90, şi a realizat peste 90 de reportaje pentru emisiunea World Report a canalului american de televiziune CNN şi pentru programul european de ştiri Euronews.

În anul 2000 a fost recompensat cu Premiul de merit acordat de CNN International pentru experienţa profesională.

De asemenea, a realizat peste 600 de interviuri cu personalități politice, șefi de state, reprezentanți ai NATO și ONU.

Este autor al unor cărţi de ficţiune, romane şi literatură. Una din cele mai recente este cartea “O viziune despre televiziune”, pe care a lansat-o în urmă cu doi ani.

Articol scris de Cristina Chiş, Studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, Anul II

Băbălean Mădălina, Studentă la Jurnalism, FSPAC-UBB, Anul II (Foto)

Etichete: expeditie carte
Ultimele Stiri
abonare newsletter