Actualitate

Ascensiunea şi decăderea lui Florian Walter. Cum să tragi banii publici în propriile buzunare

Compania de salubritate controlată de Florian Walter şi alte firme au fost cercetate de procurori şi sunt acuzate de spălare de bani şi evaziune fiscală.

Romprest este una dintre companiile care au câştigat constant contracte publice de salubritate. Patronul său, Florian Walter, cunoscut şi pentru investiţiile pe care le-a făcut la echipele de fotbal Dinamo, Universitatea Cluj şi Petrolul Ploieşti este de negăsit. Romprest este una dintre companiile care au câştigat constant contracte publice de salubritate. Patronul său, Florian Walter, cunoscut şi pentru investiţiile pe care le-a făcut la echipele de fotbal Dinamo, Universitatea Cluj şi Petrolul Ploieşti este de negăsit.

4,5 milioane de euro, cu atât zic procurorii că a fost prejudiciat bugetul statului român de Romprest şi de companiile partenere. 30 dintre ele, susţin anchetatorii, erau firme fantomă înfiinţate de apropiaţii lui Florian Walter.

Apărută în 1999, Romprest are o ascensiune fulminantă. Începând cu 2001, Romprest beneficiază de ajutorul ministrului Transporturilor, Miron Mitrea, naşul lui Walter, şi câştigă contracte grase cu societăţi ale statului: SN CFR (30 de milioane de euro pentru a face curăţenie în garniturile de tren), Metrorex, Aeroportul Otopeni, Gara de Nord, Poşta Română, Registrul Auto Român. Lovitura de imagine o dă atunci când obţine un contract cu cele două baze miliatre americane din judeţul Constanţa.


Romprest începe să îşi diversifice activitatea, evident tot cu ajutorul banilor publici. Apare divizia Romprest Security, care obţine imediat un contract de pază la Aeroportul Otopeni. Patronul companiei, Florian Walter, are o avere estimată la 25 de milioane de dolari şi de-a lungul anilor a finanţat trei echipe de fotbal: Dinamo Bucureşti, U Cluj şi Petrolul Ploieşti.

Contracte peste contracte

Romprest a preluat serviciul de salubritate în sectorul 1 al Capitalei în 2008, când a semnat cu primăria condusă de Andrei Chiliman un contract pe 25 ani. în valoare de 450 de milioane de euro. Contractul a fost însă anulat ulterior în instanţă. Totuşi, reprezentanţii Primăriei sectorului 1 au precizat că municipalitatea are un contract pe 15 ani cu Romprest, fără a face publică valoarea acestuia. Situaţia financiară finală pe anul 2012 a primăriei arată că sectorul 1 a cheltuit 145 de milioane de lei pe salubritate.


Romprest mai lucrează şi în sectorul 5, primărie condusă de Marian Vanghelie (PSD), unde a câştigat un contract de 17 milioane de lei în 2011, unul de 16 milioane de lei în ianuarie 2012 şi unul de 44 milioane de lei în noiembrie 2012.

În capitala României, firma controlată de Walter a câştigat și un contract cu Primăria generală în valoare de 10 milioane de euro.


Compania a avut contracte şi cu aeroportul din Bucureşti şi Metrorex. De asemenea, Romprest a câştigat contracte în cele mai importante oraşe din ţară. În Timişoara valoarea contractului se ridică la 14 milioane de euro, în Baia Mare la 5 milioane de euro şi în Bacău la 37 de milioane de euro. 

I-au tras cu ochiul 30 de milioane de la Cluj

Walter a devenit patron la U Cluj în anul 2011 şi susţinea, la acea vreme, că i „s-ar fi promis” - fără să nominalizeze - un contract de salubritate, acesta fiind motivul pentru care ar fi preluat U Cluj, o echipă cu mari probleme financiare. Dar nu a mai primit nicio „compensaţie” în domeniul salubrităţii.


A încercat să „șantajeze” municipalitatea, amenințând cu retragerea de la echipă și, în 2012, forțat nota, mergând până la transferarea gratuită a 17 jucători la Petrolul, echipă pe care o controla prin intermediari.

În vara anului 2013, Walter a revenit la U Cluj. În același an, Romprest-ul lui Walter a participat la licitaţia pentru salubritate a oraşului – o afacere de 30 de milioane de euro, pentru o perioadă de 8 ani –, dar numărul mare de contestaţii și problemele de procedură au dus la anularea licitației după doi ani de tergiversări. La a treia licitație, în 2015, Romprest nici nu a mai participat.


Buşcă a devenit Walter

Florian Walter și-a schimbat numele din Bușcă pentru a avea cazier curat, necesar pentru a obține contracte cu instituții publice, cum ar fi Aeroportul Otopeni, Tarom şi pentru asocierea cu CFR în firma Gevaro sau pentru prestări servicii la bazele americane din România. Sub numele de Buşcă, Florian Walter a fost urmărit de procurori pentru înşelăciune şi cămătărie.

Afaceri de peste 60 mil. € pe an!

Romprest este una dintre cele mai mari companii de salubritate din România. Lucrează cu aproape 50 de primării din întreaga ţară.  Cu peste 2.700 de angajaţi (pe care procurorii susţin că firma nu i-a avut niciodată, fiind angajaţi la negru), Romprest a realizat în anul 2012 o cifră de afaceri de 61 de milioane de euro, dar profitul net s-a situat la puţin peste 500.000 de euro.

Un an mai târziu, în 2013, Romprest a înregistrat o cifră de afaceri de 67 de milioane de euro şi un profit similar, de „numai” 550.000 de euro.

184.000 € a facturat Romprest în fiecare zi a anului 2013! Cifra de afaceri a companiei a fost de 67 mil. € în acel an. Profitul raportat a fost de 120 de ori mai mic, doar 550.000 €.

abonare newsletter