Actualitate

Fără cătuşe pentru corupţi

Senatul a aprobat tacit încă o lege în favoarea suspecților acuzați de corupţie.

Proiectul de lege iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae, care prevede eliminarea încătuşării arestaţilor non-violenţi în spaţiul public şi posibilitatea acuzatului de a alege o altă locuinţă decât cea trecută în acte, a trecut joi, tacit de Senat şi va ajunge la Camera Deputaţilor, for decizional.

Propunerea legislativă a trecut de Senat în forma iniţiatorului, fără amendamentele din comisia juridică, în condiţiile în care, joi, s-a îndeplinit termenul de adoptare tacită iar luni Biroul Permanent nu a trecut acest proiect pe ordinea de zi a plenului.


Propunerea legislativă prevede modificarea articolului 202, alineatul 4, din Codul de Procedură Penală, prin care arestarea preventivă se face doar în două forme, arestul la domiciliu şi arestul sever, cel din urmă fiind în centre specializate, şi doar pentru fapte grave.

Potrivit proiectului, la articolul 208 din Codul de Procedură Penală, se adaugă un nou paragraf, potrivit căruia inculpatul faţă de care s-a dispus una din măsurile preventive prevăzute la articolul 202 alineatul 4, nu este încătuşat în nicio împrejurare, cu excepţia celor cercetaţi pentru infracţiuni comise prin acte de violenţă, a celor care s-au sustras urmăririi penale precum şi a inculpaţilor care s-au opus măsurii dispuse.


Senatorii jurişti au întocmit, marţi, un raport de admitere cu amendamente a unui proiect al Guvernului de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, unul dintre amendamentele acceptate vizând, la dispunerea măsurilor preventive, înlocuirea termenului de „suspiciunea rezonabilă“ cu sintagma „dacă din probe rezultă indicii temeinice“, revenindu-se astfel la vechea formă a Codului de procedură penală.

Proiectul Guvernului a intrat în circuitul legislativ din data de 23 februarie 2015. Legea are un caracter organic, iar Senatul o dezbate în calitate de primă Cameră sesizată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter