Actualitate

Harta corupţiei din România. Cât de corupt este judeţul Cluj? - FOTO

România este printre cele mai corupte ţări din Europa iar la polul opus, Norvegia este considerată cea mai corectă ţară, potrivit unui studiu realizat de Societatea Academică din România (SAR).

Societatea Academică din România a realizat o hartă a corupţiei din România care relevă faptul că cele mai corupte funcţii sunt cele din administraţia locală potrivit statisticilor oficiale, cele mai multe condamnări pentru fapte de corupţie au fost primite, în ultimii ani, de primari şi viceprimari.

În România, cea mai mare rată este înregistrată în Bucureşti, cu o medie a condamnărilor pentru corupţie de 4,7 la 10.000 de locuitori. Urmează judeţele Maramureş, Bacău şi Caraş Severin, iar la polul opus se află judeţul Sălaj, unde există doar două condamnări în tot judeţul, ambele cu suspendare. O reputaţie bună în privinţa corectitudinii o au şi autorităţile din judeţele Teleorman şi Botoşani.


Cele mai multe dintre dosarele de corupţie au vizat primari, viceprimari şi consilieri locali. Condamnările au fost date în majoritate pentru deturnări de fonduri ale Uniunii Europene sau guvernamentale, destinate reabilitării şcolilor sau drumurilor.

În ceea ce priveşte judeţul Cluj, indicele de corupţie este de 1.3, ceea ce semnifică un număr de 90 de condamnări dintre care 66 cu suspendare. Dintre cei condamnaţi 18 au deţinut funcţii importante şi 24 au lucrat în domeniul public. Potrivit studiului SAR, durata medie a unui proces, în judeţul Cluj, este de aproximativ 30 de luni, la fel ca şi durata medie a pedepsei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter