Actualitate

11 clujeni au rămas fără permise de conducere

Poliţiştii clujeni au efectuat miercuri, 25 martie 2015, mai multe controale pe linia prevenirii accidentelor rutiere în care sunt implicați, cu precădere, şoferii şi pietonii.

Acțiunile desfășurate de polițiști au avut în vedere atât șoferii care nu acordă prioritate de trecere pietonilor care traversează regulamentar, cât și pietonii care traversează prin loc nepermis. O atenție deosebită a fost acordată zonelor cu potențial de risc rutier, precum și celor în care fost înregistrate evenimente rutiere produse pe fondul acestor două cauze.

„Pentru nerespectarea normelor care reglementează circulația pe drumurile publice polițiștii au fost nevoiţi să aplice 78 de sancțiuni contravenționale. Din totalul acestora, 22 au vizat abateri ale pietonilor. S-au reţinut 11 permise de conducere, iar pentru lipsa inspecţiei tehnice periodice, a fost retras un certificat de înmatriculare”, au transmis reprezentanţii IPJ Cluj


Poliţia Clujeană reaminteşte participanţilor la trafic faptul că respectarea regulilor de circulaţie poate fi vitală pentru siguranţa lor şi a celor din jur. Aceştia au dat exemplu cazul unui bărbat din Cluj-Napoca care s-a angajat în traversarea străzii Moţilor şi a fost accidentat grav de un autoturism.

„Traversarea neregulamentară a făcut ieri, 25 martie, încă o victimă. În jurul orei 09:45, un bărbat, din Cluj-Napoca, s-a angajat în traversarea străzii Moţilor, din Cluj-Napoca, prin loc nemarcat şi nesemnalizat cu trecere pentru pietoni. Astfel, pietonul a fost surprins şi accidentat grav de un autoturism, condus de un tânăr, de 23 ani, din Cluj-Napoca. În cauză, poliţiştii continuă cercetările pentru a stabili împrejurările exacte în care a avut loc impactul”, au relatat poliţiştii clujeni.


În ce constă comportamentul preventiv al pietonilor?

Pentru a preveni accidentele auto în care sunt implicaţi pietonii, Poliţia clujeană le recomandă acestora:


- să traverseze strada numai pe marcajul pietonal ("zebra"), prin dreptul indicatoarelor "Trecere pentru pietoni", iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, pentru pietoni.

- înainte de a traversa prin aceste locuri, să se asigure atent din ambele părţi şi să se convingă că în acel moment nu se apropie niciun autovehicul.


- daca se apropie de trecerea de pietoni maşinile poliţiei, salvării sau pompierilor, aflate în misune, să nu traverseze strada, chiar dacă semaforul arată culoarea verde.

- elevilor le este recomandat ca după coborârea din mijloacele de transport public, să nu traverseze strada prin faţa ori prin spatele acestora. Traversarea se face numai după plecarea lor din staţie, dar şi atunci, numai prin locurile rezervate trecerii. De asemenea, în drum spre școală sau la reîntoarcerea către casă, pe drumurile publice situate în afara localităţilor, ori care nu au trotuare sau poteci laterale, să circule numai pe partea stângă şi cât mai aproape de margine.

Ultimele Stiri
abonare newsletter