Actualitate

Președintele Klaus Iohannis va circula cu o super mașină de lux. Vezi ce condiții trebuie să îndeplinească

Serviciul de Protecție și Pază va cumpăra un automobil Mercedes nou, în valoare de circa 80.000 de euro, pentru transportul demnitarilor.

Anunțul publicat de SPP pe internet nu menționează ce om politic va beneficia de acest automobil. Ținând însă cont că e vorba de o singură mașină, care va avea suporți pentru steag pe părțile laterale, se poate deduce că limuzina va fi atribuită președintelui Iohannis.

Achiziția s-a realizat printr-o licitație publică la care au trimis oferte trei firme auto: Automobile Bavaria (reprezentant BMW), Mercedes Benz România și Nurvil Râmnicu Vâlcea (reprezentant Volkswagen – Audi – Seat), potrivit site-ului romanialibera.ro.


Mercedes a câștigat în fața lui Audi și BMW

Criteriul de atribuire a licitației a fost „prețul cel mai scăzut”. Pe acest criteriu, a câștigat compania Mercedes Benz, care a oferit o mașină în valoare de 319.528 lei fără TVA.


Potrivit anunțului postat de SPP pe internet, noua mașină este un „autoturism de oraș destinat transportului demnitarilor”. Automobilul este o limuzină din clasa premium, cu tracțiune integrală.

Potrivit caietului de sarcini, motorul, pe benzină, oferă o putere de cel puțin 450 CP. Mașina realizează o acceleraţie de la 0 la 100 km/h în cel mult 4,8 secunde. Cutia de viteze este automată.


Scaune spate cu funcție de masaj

Împreună cu datele pur tehnice, caietul de sarcini publicat pe internet dă și informații despre confortul interior al mașinii. De exemplu, limuzina va avea „scaune spate încălzite, ventilate cu funcţie masaj”.


Mai greu de înțeles pare însă cerința ca noua limuzină să aibă „tablou de bord cu finisare în piele” și „volan multifuncţional îmbrăcat în piele cu inserție de lemn fin”. După cum se știe, mașinile demnitarilor sunt conduse de cadre militare ale SPP, iar un șofer profesionist, care este și militar SPP, poate să manevreze și un volan obișnuit, fără inserții de lemn fin.

Tot pentru confort, automobilul prezidențial va avea suspensie pneumatică adaptivă pe puntea din spate.


Noua mașină mai are în interior televizor, sistem de sonorizare profesional HI-FI, cutie frigorifică și suporturi de pahare (atât în spate, cât și în față).

Licitația a fost atribuită la data de 18 martie. Conform condițiilor impuse de SPP, noua mașină trebuie să fie livrată de compania Mercedes până la data de 19 iunie 2015.

Ultimele Stiri
abonare newsletter