Actualitate

12 persoane, cercetate pentru o evaziune fiscală de peste 11 milioane de lei

Poliţiştii clujeni efectuează cercetări faţă de 12 persoane pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, într-o cauză în care, prin intermediul a peste 15 societăţi comerciale, s-ar fi creat un prejudiciu de peste 11 milioane de lei.

În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de 12 persoane, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, comisă în diferite forme de participaţie penală.

Din investigaţii a reieşit că persoanele în cauză, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, ar fi creat un circuit economico-financiar prin intermediul căruia ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 11.000.000 de lei.


“În fapt, s-a stabilit că s-ar fi evidenţiat, în actele contabile sau în alte documente legale, cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale şi s-ar fi stabilit cu rea-credinţă impozitele, taxele sau contribuţiile pentru a se obţine, fără drept, rambursări, compensări ori restituiri de la bugetul general consolidat”, spun reprezentanţii IPJ Cluj.

Totodată, faţă de unii dintre aceşti reprezentanţi s-a dispus extinderea urmăririi penale şi pentru omisiunea, în tot sau în parte, de a evidenţia operaţiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate în actele contabile ori în alte documente legale. De asemenea, se efectuează cercetări pentru refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniul societăţii, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale.


Prin intermediul societăţilor comerciale vizate s-ar fi prestat, cu precădere, servicii de publicitate şi s-ar fi efectuat comerţ cu produse pentru bucătărie.

Dintre cele douăsprezece persoane faţă de care s-a dispus extinderea urmăririi penale, patru sunt femei, cu vârste cuprinse între 29 şi 63 de ani, din Floreşti, Cluj-Napoca şi Dej, iar opt sunt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 59 de ani, din judeţele Sibiu, Cluj, Bistriţa-Năsăud, respectiv din Italia.


“Din prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului, până în acest moment, s-a recuperat aproximativ 130.000 de lei şi s-au aplicat sechestre asiguratorii pe bunurile deţinute de unele dintre persoanele bănuite de comiterea faptelor ilicite, în vederea acoperirii pagubei”, au mai spus sursele citate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter