Actualitate

Ruşii sunt supăraţi pe noi

Vecinii noștri sunt tot mai nemulţumiţi de sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în estul Europei.

Sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), acuză Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.

„Toată lumea care este interesată - nu doar experţii, ci şi oamenii de rând care urmăresc ştirile de politică externă - este la curent cu recentele acuzaţii reciproce, inclusiv cele făcute publice. În principal, avem preocupări în legătură cu o serie de aspecte din comportamentul Statelor Unite privind situaţia Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF)”, afirmă Riabkov, informează Mediafax.


Statele Unite intenţionează să construiască sisteme antirachetă în România şi Polonia, a amintit Riabkov, subliniind că aceste instalaţii utilizează echipamente pentru lansări verticale de tip MK-41. Aceste sisteme sunt utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune - sisteme interzise prin Tratatul forţelor nucleare intermediare, a acuzat oficialul rus.

Washingtonul a exprimat propriile nemulţumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia, dar nu au fost formulate acuzaţii specifice, a adăugat Riabkov, dând asigurări că Moscova este disponibilă dialogului cu oficiali americani.


În octombrie 2014, un alt oficial rus afirma că instalarea elementelor antirachetă în Europa reprezintă „o încălcare gravă” a Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). „Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare din anul 1987, care are o durată nedeterminată, rămâne valabil. Din păcate, partenerii noştri americani interpretează într-un mod foarte liber obligaţiile pe care le au în cadrul Tratatului INF şi comit încălcări grave şi masive care deja au devenit o practică recurentă. Încălcările includ teste cu sisteme antirachetă şi cu drone interzise prin Tratat”, acuza Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru Neproliferare şi Controlul Armamentului din Ministerul rus de Externe. „Există motive să credem că instalarea programată a sistemelor MK-41 în Europa ar deveni o nouă încălcare flagrantă a Tratatului. Sperăm că dialogul iniţiat pe aceste teme va avea ca rezultat o revenire a Statelor Unite la respectarea deplină a angajamentelor asumate prin acest acord important”, preciza oficialul rus.

În iulie 2014, Rusia avertiza că are „numeroase nemulţumiri” faţă de Statele Unite privind Tratatul INF.

Etichete: sua polonia romania rusia
Ultimele Stiri
abonare newsletter