Actualitate

Marşul Demnităţii la Kiev

Mii de oameni, inclusiv lideri străini, au marcat un an de la înlăturarea fostului preşedinte ucrainean Ianukovici.

Numeroşi lideri străini, inclusiv preşedintele Consiliului European Donald Tusk, preşedintele moldovean Nicolae Timofti, şi mii de oameni de rând s-au adunat duminică, 22 februarie, în Piaţa Independenţei din Kiev, pentru a marca un an de la înlăturarea fostului regim prorus condus de Viktor Ianukovici.

Au participat la marş preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, lideri din Polonia, Georgia, Lituania, Letonia, Germania şi Slovacia. La Kiev a fost prezent şi preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, realatează Mediafax.


O explozie a avut loc duminică, la Harkov, în timpul „Marşului demnităţii”. Atentatul cu bombă a avut loc în timp ce aproximativ 500 de persoane participau la mitingul din Hakrov. Cel puţin trei persoane au murit, iar alte zece au fost rănite în atentatul atribuit de autorităţi separatiştilor proruşi. Potrivit unor surse, una dintre persoanele decedate este agent de poliţie.

Mesajul lui Klaus Iohannis pentru ucrainieni

Preşedintele Klaus Iohannis a publicat duminică un mesaj pentru cei care au protestat în urmă cu un an în Ucraina, susţinând că a „văzut cum o naţiune renaşte şi cum aspiraţiile ei nu pot fi distruse de şenilele tancurilor” când cetăţenii se mobilizează împotriva unui regim corupt şi autoritar.


„Se împlineşte un an de la Revoluţia Demnităţii, când cetăţenii Ucrainei s-au mobilizat şi au ieşit în stradă împotriva unui regim corupt şi autoritar, care le amanetase destinul european. Gândul meu se îndreaptă cu respect către toţi cei care şi-au dat viaţa pentru libertate, în acele zile tumultuoase. Am văzut cum o naţiune renaşte şi cum aspiraţiile ei nu pot fi distruse de şenilele tancurilor. În multe privinţe, eroii Euromaidanului au semănat cu eroii de la Timişoara sau Bucureşti, din 1989. Din păcate, încercările la care este supusă Ucraina sunt departe de a se fi încheiat”, susţine Iohannis într-o postare pe Facebook.

Şeful statului menţionează că la manifestările care au avut loc duminică la Kiev a participat, în numele său, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, George Scutaru, dar şi că pe 17 martie se va afla personal într-o vizită oficială în Ucraina.


„În ultimul an, Federaţia Rusă a ocupat Crimeea, iar în estul Ucrainei se implică în destabilizarea acestei ţări. Sper ca negocierile de pace de la Minsk să fie respectate şi să pună capăt confruntării armate, care a dus deja la pierderea a mii de vieţi omeneşti şi la peste un milion de refugiaţi. Ca preşedinte al României, susţin soluţia diplomatică în rezolvarea acestui conflict, astfel încât Ucraina să fie un stat stabil, democratic, suveran, căruia să i se respecte integritatea teritorială”, mai declară Iohannis.

Marş de protest la Moscova: „Ne opunem revoluţiei Euromaidan"

Aproximativ 35000 de persoane s-au adunat sâmbătă, 21 februarie, în centrul Moscovei, pentru un marş de protest organizat la un an de la înlăturarea preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Marşul a fost organizat sub sloganul „Nu vom uita, nu vom ierta”.


„Ne opunem revoluţiei Euromaidan. Maidan este o boală, ne ferim de ea!”, au scandat manifestanţii.

Unul dintre organizatorii mitingului de protest, Dmitri Sablin, membru al Consiliului Federaţiei Ruse (Camera superioară a Parlamentului rus), a declarat că 100 de asociaţii au anunţat participarea.


Peste 100 de oameni au fost ucişi, iar alte sute au fost răniţi în cursul protestelor violente care au avut loc la Kiev în perioada 18-21 februarie 2014, care au culminat cu înlăturarea preşedinetlui prorus Viktor Ianukovici.

„Situaţia din Ucraina ne-a învăţat mult lucruri; nu vom permite proteste de tip Piaţa Independenţei în Rusia”, au comunicat organizatorii.

Mitinguri similare au avut loc în Sankt-Petersburg, Ekaterinburg, Vladivostok, precum şi în Simferopol (capitala fostei regiuni ucrainene Crimeea, anexată de Rusia după revoluţia din Ucraina).

Ultimele Stiri
abonare newsletter