Actualitate

VIDEO Prima reacţie a fostului premier Emil Boc în dosarul Microsoft

Fostul premier al României şi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a avut prima reacţie în dosarul Microsoft în care Elena Udrea este reţinută pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Numele lui Emil Boc apare în Dosarul Microsoft, potrivit referatului procurorilor DNA. Iniţial, fostul premier a refuzat, miercuri, să răspundă întrebărilor jurnaliştilor pe această temă, după ce a părăsit în mod intempestiv o şedinţă a Consiliului Local Cluj-Napoca.

După aproximativ o jumătate de oră, Boc s-a întors în şedinţa de Consiliu Local.


Elena Udrea şi Emil Boc l-au susţinut pe ministrul Gabriel Sandu pentru promovarea unei hotărârii de guvern şi alocarea bugetului necesar în vederea achiziţionarii de licenţe IT (dosarul Microsoft), se arată în referatul procurorilor DNA prin care cer arestarea preventivă a Elenei Udrea.


De asemenea, procurorii susţin că  beneficiari ai sumelor de bani din plăţile efectuate în baza contractului sunt printre alţii şi Sandu Gabriel, Cocoş Dorin şi Partidul Democrat Liberal, care a beneficiat de plata unor materiale electorale prin intermediul fostului ministru Sandu Gabriel.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a realizat procedura de achiziţie a licenţelor Microsoft şi a încheiat contractul de licenţiere ca urmare a presiunilor exercitate de Elena Udrea şi de alte persoane din conducerea PDL, arată DNA în referatul cu propunerea de arestare a Elenei Udrea.


Procurorii au stabilit că beneficiarii plăţilor efectuate în baza contractului sunt, printre alţii, Sandu, Dorin Cocoş şi PDL, care a beneficiat de plata unor materiale electorale, potrivit referatului.

"În toamna anului 2009, s-a încheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestări de servicii care avea ca obiect prestarea serviciilor de tipărire şi anvelopare a unui număr de patru milioane de scrisori electorale, numărul acestor scrisori a fost suplimentat la 8,6 milioane, stabilindu-se să se încheie un act adiţional la contractul iniţial", susţin procurorii DNA


Ei mai arată că pentru diferenţa de 4,6 milioane de scrisori nu a mai fost achitată contravaloarea prestaţiilor, iar cei care trebuiau plătiţi au ajuns să discute cu Dorin Cocoş şi au fost în audienţă la Elena Udrea, care era vicepreşedinte PDL, dar s-au exercitat presiuni să se renunţe la pretenţii.

Ce spune Emil Boc

“În anul 2009, în aprilie, când s-a încheiat acordul cadru pentru licenţele Microsof eram împreună cu PSD la guvernare. Vreau să ştiţi că nimeni nu a exercitat niciun fel de presiune asupra mea să se încheie acel contract, eu nu am exercitat niciun fel de presiune asupra nimănui să se încheie acel contract, dacă îmi amintesc bine acea hotărâre de  Guvern avea în spate vreo şapte sau opt semnături de la miniştri PDL sau PSD care erau competenţi în materie, şi ca atare contractul s-a derulat conform prerogativelor legale stabilite de către specialişti. Tot ce am discutat despre acest contract în 2009 se regăseşte pe stenogramele din şedinţa de Guvern. Acolo au fost singurele discuţii pe care eu le-am avut cu privire la acordul cadru din 2009. Alte discuţii nu am avut cu privire la ce s-a întâmplat în 2009 când am văzut că se face referire la încheierea în 2009 a acelui acord cadru. Singurele discuţii purtate sunt cele pe care le-am avut în Guvern. În Guvernul în care erau şi cei din PSD şi cei din PDL. Şi îmi sunt martori cei de acolo. Alte date nu am decât ceea ce v-am spus”, a spus Emil Boc.


 

În 29 ianuarie, Elena Udrea a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft. În 4 februarie, procurorii au cerut arestarea preventivă a deputatului, arătând că a încălcat dispoziţiile legale ale controlului judiciar, făcând afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse.

În dosarul Microsoft, fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş este acuzat că ar fi pretins şi primit, de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, suma de 9.000.000 de euro pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane, încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

DNA mai arată că, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România.

Udrea mai este acuzată în dosarul Microsoft că a cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în acelaşi dosar, "pentru a-i rezolva problemele din justiţie".

abonare newsletter