Actualitate

Aproape 5 ani de la mutarea rromilor de pe strada Coastei. Ce a făcut Primăria să își spele imaginea?

Mutarea rromilor din barăcile de pe strada Coastei în locuințele modulare de la Pata Rât în urmă cu aproximativ cinci ani s-a lăsat cu mitinguri în stradă, acuze din partea ONG-urilor și procese.

Acum mai bine de un an, Primăria Cluj-Napoca a fost dată în judecată de un ONG prin care cerea despăgubiri de câte 2.000 euro pentru fiecare persoană care a fost mutată la Pata Rât. Tribunalul Cluj a dat câștig de cauză ONG-ului respectiv, dar Primăria a contestat decizia. În acest moment, procesul se află încă în derulare.

Povestea rromilor mutați din centrul orașului tocmai în preajma sărbătorilor de iarnă a ajuns și în presa britanică. În februarie 2014, în ziarul The Telegraph mai mulți lideri religioși au publicat o scrisoare deschisă care îi era adresată primarului Emil Boc. Britanicii îi cereau luii Boc să își refacă relația cu comunitatea rromă din Cluj-Napoca și să preîntâmpine mutări forțate cum a fost cea din 17 decembrie 2010. De asemenea, îi solicitau primarului să plătească daune fiecărei persoane mutate în locuințe modulare.


Se pune întrebarea ce a făcut Primăria în toți acești ani ca să își spele imaginea după tot scandalul legat de mutarea rromilor din barăci în locuințe modulare? Primarul Emil Boc spune că se fac multe, de la asigurarea de locuri de muncă până la locuințe sociale și un program after-school pentru copii. Toate sunt pe fonduri europene și norvegiene. “Suntem în implementarea proiectului cu fonduri europene pentru locuințe sociale și locuri de muncă și vom depune și alte proiecte cu fonduri europene tot pentru ei. Avem și un proiect cu fonduri norvegiene care este tot pentru ei, în valoare de 2 milioane euro.

Avem o unitate socială mobilă care le asigură sprijinul în fiecare zi, avem programul Școală după Școală pentru copii, o hală de producție pentru locuri de muncă ce se face acolo acum pe fonduri europene. Avem proiecte europene în pregătire de depunere către exercițiul financiar următor”, a declarat, miercuri, Emil Boc.


Proiectele la care face referire primarul îi vizează pe toți rromii de la Pata Rât nu doar pe cei care au fost mutați în locuințele modulare. Valoarea totală a proiectelor este de aproximativ 13 milioane lei.

Proiectul legat de locurile de muncă are o valoare de 1,2 milioane lei și vizează construirea unei hale de producție în zona Pata Rât unde ar urma ca rromii să lucreze în domenii precum reciclarea deșeurilor.


Anul trecut, a început construirea unei grădinițe pentru copiii rromi, unde vor putea învăța 35 de copii de la Pata Rât după programul unei grădinițe cu program prelungit.

Tot pentru persoanele de etnie rromă s-a construit un centru social de zi pe Calea Baciului.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter