Actualitate

75% din bugetul local pe 2015 va fi cheltuit pe proiectele cu fonduri europene. Mai sunt şanse de investiţii noi?

Primăria Cluj-Napoca are în derulare mai multe proiecte cu fonduri europene. Din bugetul local trebuie asigurată finanţarea care apoi este recuperată sau cofinanţarea acestora.

Primarul Emil Boc a declarat, vineri, că o mare parte din bugetul local de investiţii va fi cheltuit anul acesta pentru cofinanţarea sau finanţarea proiectelor cu fonduri europene. “Trei pătrimi din banii de investiţii trebuie să meargă pentru asigurarea finanţării şi cofinanţării proiectelor europene şi nu sunt puţine. Doar în Lomb avem trei proiecte mari : Centrul de Dezvoltare a Afacerilor, Centrul de Industrii Creative şi IT, drumul spre Lomb. În plus, avem sistemul de ticketing, Clujul Oraşul Comoară, trama stradală, doar ca să enumăr cinci proiecte mari cu fonduri europene”, a spus Boc.

Primarul a explicat de ce prima dată banii trebuie să fie alocaţi de autorităţile locale şi apoi sunt recuperaţi de la Uniunea Europeană. “Trebuie să înţelegeţi că toate aceste proiecte se plătesc prima dată de către Primărie, după care în proporţie de 50% sau 90% se întorc bani la Primărie, dar prima dată trebuie să plătim aceşti bani din fondurile noastre după care se rambursează. De asemenea, avem o cotă de cofinanţare. La proiectele din Lomb, cofinanţarea este de peste 50%. Deci, dacă proiectul face 20 milioane euro, 10 milioane euro pune Primăria. Sunt bani care nu se mai întorc de la Uniunea Europeană”, a precizat Emil Boc.


În condiţiile în care cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pentru proiectele cu fonduri europene, şansele unor investiţii noi în 2015 sunt minime. “De aceea, avem unele constrângeri mai mari anul acesta faţă de anii anteriori pentru că toate proiectele sunt în ultima fază de implementare şi în consecinţă cei mai mulţi bani vor fi cheltuiţi anul acesta pe fonduri europene şi pe finalizarea proiectelor. Primăria are resursele necesare să acopere toată finanţarea proiectelor europene, nu este o problemă, doar că avem resurse financiare mai puţine pentru proiecte noi care nu vor putea fi într-un număr aşa mare cum au fost în anii anteriori când am putut porni proiecte noi cum a fost Sala Polivalentă sau 40 de autobuze noi. În 2015 nu vom mai avea resurse de o asemenea amploare”, a explicat primarul.

Află AICI câte din proiectele pe care le-a promis primarul Emil Boc în ultimii doi ani au fost finalizate.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter