Actualitate

UPDATE: Un avion al companiei malaysiene AirAsia cu 162 de oameni la bord a dispărut - FOTO VIDEO

Pilotul ceruse devierea de la traseu. Aeronava s-ar fi prăbuşit în largul Insulei Belitung.

UPDATE: Forțele militare aeriene ale Indoneziei—țară care a preluat conducerea operațiunilor de salvare în cazul avionului malaezian dispărut — au trimis în zona insulelor indoneziene Bangka-Belitung, situate la est de insula Sumatra, un Boeing 737, iar agenția indoneziană de căutare și operațiuni de salvare Badan a mobilizat șase nave de salvare și două elicoptere.

„Vom verifica pentru început acest loc, iar când vom găsi obiectivul, vom contacta imediat serviciul de căutare și salvare. Avem bănuieli serioase că aeronava s-ar putea afla aici”, a declarat un reprezentant al forțelor aeriene militare indoneziene, Hadi Tjahjanto.


Autoritățile din Malaezia, Singapore și Australia au oferit asistență autorităților indoneziene în operațiunea de căutare.

Căutările au fost suspendate pe durata nopții și vor fi reluate luni dimineață, a anunțat Ministerul indonezian al Transporturilor. „Am întrerupt căutările pentru că începea să se întunece. Condițiile meteorologice nu sunt foarte bune. Vom relua căutările mâine (luni — n.r.) la ora 07.00 (00.00 GMT) sau chiar mai devreme dacă vremea o va permite”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, Hadi Mustofa.


_____________________________________________________________________________________________________________________

Un avion de tip Airbus A320-200 aparţinând companiei malaysiene low-cost AirAsia cu 162 de persoane la bord a dispărut duminică între Indonezia şi Singapore, au anunţat autorităţile locale şi compania, relatează AFP.


Pilotul avionului ceruse să „devieze" de la planul de zbor din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Zborul QZ8501 s-ar fi prăbuşit în largul Insulei indoneziene Belitung, potrivit unui oficial al Agenţiei naţionale indoneziene pentru căutare şi salvare, relatează Mediafax.


La bordul avionului se aflau 156 de indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un malaysian şi un cetăţean al Singapore, potrivit AirAsia. Este vorba despre 138 de pasageri adulţi, 16 copii şi un sugar.

Forţele aeriene indoneziene au anunţat că au trimis două avioane să efectueze căutări într-o regiune la est de Java, la sud-est de Pangkalan Bun, în provincia Kalimantan.


„Sunt nori, iar regiunea este înconjurată de mare. Încă ne aflăm pe drum, deci nu vom avansa vreo ipoteză despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul", a declarat Hadi Cahyanto, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene indoneziene.

Avionul era exploatat de către AirAsia Indonezia, o sucursală a companiei AirAsia cu sediul la Kuala Lumpur, în Malaysia, care domină piaţa companiilor de low-cost în Asia de Sud-Est.

„Avionul era în stare bună, dar condiţiile meteorologice nu erau foarte bune", a declarat directorul general al Aviaţiei Civile indoneziene Djoko Murjatmodjo într-o conferinţă de presă, pe Aeroportul din Jakarta.

Potrivit lui Mujatmodjo, avionul a depăşit deja cu câteva ore limita de timp pentru epuizarea combustibilului.

Eforturile de căutare se concentrează asupra unei regiuni situate între Insula Belitung şi Kalimantan, pe coasta de vest a Insulei Borneo, la jumătatea traseului prevăzut al avionului, a adăugat el.

Singapore a propus un ajutor din partea forţelor aeriene şi Marinei naţionale în cadrul operaţiunilor de căutare a avionului.

Casa Albă a anunţat că preşedintele american a fost informat despre dispariţia avionului şi că Barack Obama urmăreşte situaţia.  Celule de criză au fost activate pe aeroporturile Changi de la Singapore şi de la Surabaya pentru primirea rudelor pasagerilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter