Actualitate

Pakistaneza împușcată de talibani a devenit cea mai tânără laureată Nobel

Malala Yousafzai a primit miercuri, 10 decembrie, premiul Nobel pentru Pace, în cadrul ceremoniei de la Oslo. Cu această ocazie, Malala a devenit cea mai tânără persoană care a primit vreodată o distincție Nobel.

În vârstă de 17 ani, Malala a primit din partea comisiei Nobel 700 de mii de dolari, alături de o medalie de aur și o diplomă, intrând astfel în clubul select al laureților Nobel pentru pace, împreună cu nume precum Martin Luther King sau Nelson Mandela.

Aceasta a declarat jurnaliștilor BBC la Oslo că dorește să își slujească țara și că visează ca Pakistanul se va dezvolta, astfel încât fiecare copil să poată beneficia de educație.  Ea a adăugat că,  nu exclude ca în viitor să urmărească o carieră politică și funcția de prim-ministru, dacă astfel își poate ajuta cel mai mult țara.


Alături de Malala, a fost premiat și indianuș Kailash Satyarthi, activist pentru drepturile copilului. Într-un comunicat de presă,  Comisa Nobel a subliniat că este important de remarcat că un musulman și un hindus, o pakistaneză și un indian, s-au alăturat în efortul comun pentru educație împotriva extremismului.

Malala Yousafzai este cunoscută ca promotoare a accesului femei în educație. În provincia sa din nord-vestul Pakistanului, forțele talibane au interzis în mai multe ocazii școlarizarea fetelor din regiune. Familia Malalei conduce de ani de zile o serie de școli în zone ale Pakistanului.  La începutul anului 2009, la vârsta de 11 ani, Malala a scris un blog pentru BBC, unde, sub pseudonim, detalia viața sub ocupație talibană și eforturile ei de a promova educația.  


În octombrie 2012, Malala se afla în autobuzul școlii, când un om înarmat a întrebat-o cum se numește, apoi a tras trei focuri de armă asupra ei. Unul dintre gloanțe a trecut prin partea stângă a frunții, ajungând în umăr. Aflată în stare critică, aceasta a putut fi transportată după câteva zile în Anglia, la un spital din Birmingham. 

Etichete: premiu pace
Ultimele Stiri
abonare newsletter