Actualitate

VREMEA în Transilvania, în următoarele două săpămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 1 - 14 decembrie, pentru Transilvania și zona de munte

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Vremea în Transilvania

Vremea va fi rece la începutul intervalului, cu maxime termice la nivelul întregii regiuni situate în jurul a 0 grade, însă ulterior, până spre data de 7 decembrie, temperaturile diurne vor creşte spre valori normale pentru această perioadă, respectiv 3...4 grade, în medie. În a doua săptămână de pronoză, valorile termice vor scădea uşor şi treptat, astfel încât mediile diurne
se vor situa în jurul a -2 grade. Media valorilor minime va fi de -4...-2 grade, mai scăzuta în zilele de 5 şi 6 decembrie, dar şi spre sfârşitul intervalului de prognoză, când va fi de aproximativ -6...-7 grade.


Pe 1 şi 2 decembrie, temporar, se vor semnala precipitaţii mixte ce vor favoriza depuneri de polei. Probabilitatea pentru precipitaţii, în general slabe şi predominant sub formă de ninsoare, va creşte după data de 7 decembrie.

Vremea la munte

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme rece şi temperaturi diurne negative, cu o medie de aproximativ -2 grade Celsius. Între 3 şi 7 decembrie regimul termic diurn va creşte usor, spre o medie a maximelor de 2...3 grade. În cea de a doua săptămână vremea se răceşte din nou, iar de marţi, 9 decembrie, vor predomina din nou valorile negative. Temperaturile minime vor avea valori medii între -4 grade în intervalul 4-7 decembrie şi -7...-8 grade la sfârşitul perioadei de prognoză.


În primele zile va ninge pe arii extinse, în general moderat cantitativ. Ulterior, până pe 7 decembrie, doar izolat mai sunt condiţii pentru ninsori slabe, dar dupa această dată va ninge zilnic, local şi temporar, în toate masivele montane.

abonare newsletter