Actualitate

Capitala Europeană a Tineretului 2017 a fost anunţată de la Cluj (Galerie FOTO)

Miercuri seară, în Cluj-Napoca a fost anunţată Capitala Europeană a Tineretului din anul 2017. Titlul a fost câştigat de un oraş din Bulgaria.

Varna va fi Capitala Europeană a Tineretului în 2017. Cluj-Napoca deţine acest titlu în 2015.  

Orașul bulgar este la a treia depunere de candidatură, până acum au pierdut inclusiv în competiția cu Clujul. Cu o populație de aproximativ 340.000 de locuitori, orașul Varna are un număr mare de tineri (aproximativ 158.000 sub 35 de ani). Varna a fost selectată din 10 candidate, printre care Cascais (Portugalia), Galway (Irlanda) și Perugia. 


Din 2009, Forumul European al Tinerilor acordă titlul de capitală europeană a tineretului orașelor care au dovedit că investesc în tineret, că îi implică la nivel decizional, și care sunt determinate să facă lucruri împreună cu ei.

„E pt prima oară când aud un primar vorbind atât de pasional despre o capitală de tineret. Mă bucur că și el crede că tinerii trebuie să aibă ceva de spus în construcția viitorului, și aștept să văd cum se va concretiza aceasta anul viitor”, a declarat Peter Matjasic, președintele forumului european de tineret. 


„Avem o tânără generație care se luptă pentru o Europă mai bună și pentru propriul lor viitor. Acesta este și rolul a capitalei Europene, de a-i încuraja pe tineri să-și ia viitorul în propriile mâini. De accea, sprijinul meu pentru pregătirea capitalei tineretului de anul viitor va fi deplin. Nu în ultimul rând, capitala europeană a tineretului este despre prioritățile europene”, afirmat primarul Emil Boc. 

Emil Boc a menționat și problema locrurilor de muncă pentru tineri. El a transmis liderilor europeni că  trebuie să dea un mesaj puternic, prin care să  transmită că problemele tinerilor nu mai pot fi neglijate. „Ele trebuie să se afle pe agenda tuturor politicienilor și autorităților locale”,  a adăugat acesta.


Peste 400 de tineri din 49 de țări au venit la Cluj din întreaga Europă, pentru evenimentul organizat de European Youth Forum în aceste zile. Cu această ocazie a avut loc și Târgul de Organizaţii şi de Oraşe "Youth Fair".

abonare newsletter