Actualitate

Şoferul care a intrat cu maşina în maşina poliţiei este bariton la Opera Naţională Cluj

Şoferul de 39 de ani care a intrat cu maşina duminică la prânz într-o dubă a poliţiei aflată în misiune în Piaţa Avram Iancu este bariton la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. Lucian Petrean s-a născut la Bistriţa dar îşi are domiciliul stabil la Cluj-Napoca. A absolvit atât Facultatea de Teologie Ortodaxă, cât şi Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Lucian Petrean a debutat în 2010 în rolul lui Rigoletto din opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi în cadrul festivalului „Viva Vox” la Opera Naţională din Cluj-Napoca. În 2011 debutează în rolul lui Tonio şi Prolog din opera „Pagliacci” de Ruggero Leoncavallo la Opera Naţională din Cluj sub bagheta dirijorului Cristian Sandu. Tot în noiembrie 2011 la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca cântă în spectacolul „Zarzuela Fascinacion” sub bagheta dirijorului Josep Gal (Spania). În 2012 debutează în rolul lui G. Germont din opera „ La Traviata” de G. Verdi la Opera Maghiară din Cluj sub bagheta dirijorului Cristian Sandu. În iunie 2012 este finalist al concursului „Quarto Concorso Lirico Internazionale Alfredo Giacomotti” de la Pavia – Italia.

În ianuarie 2013 la Bistriţa în cadrul Galei Premiilor Culturii Bistriţene primeşte distincţia de „Cavaler al Culturii Bistriţene”. Tot în 2013 începe colaborarea cu Operele din Craiova şi Braşov unde cântă rolul lui „Rigoletto”. Tot la Opera Română din Cluj cântă rolul lui G. Germont din opera „La Traviata” într-un spectacol extraordinar pentru marea soprana Niculina Mirea. În 2013 apare din nou la Opera Română Cluj în „Rigoletto” alături de studenţi ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj.


În 2013 la Opera Braşov debutează în rolul lui „Scarpia” din opera „Tosca” de Giacomo Puccini sub bagheta dirijorului Munteanu Dorel şi a regizorului Matteo Mazzoni (Italia). Tot atunci în 2013 cântă în „Carmina Burana” alături de orchestra şi corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Oliver Diaz (Spania). În noiembrie 2013 debutează în rolul „Contelui de Luna” din opera „Il Trovatore” de Verdi la Opera din Braşov sub bagheta dirijorului Traian Ichim şi a regizoarei Anda Tăbăcaru Hogea.

Anul acesta  Petrean debutează pe scena Operei Naţionale Bucureşti în rolul lui „Rigoletto” din opera „Rigoletto” de G. Verdi într-o montare nouă regizată de Stephen Barlow, alături de solişti invitaţi din SUA, Italia, Serbia, Rusia. În martie 2014 cântă din nou rolul „Contelui de Luna” pe scena operei din Braşov unde va reveni în aprilie 2014 pentru a cânta în opera „Pagliacci” - Tonio şi Prolog sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu. În luna mai şi-a făcut debutul pe scena Operei din Timişoara cu rolul „Rigoletto”, iar în iunie a cântat din nou rolul lui „G.Germont” din opera „La Traviata” la Opera Braşov.


„Veneam dinspre Catedrala din Piaţa Cipariu, mergeam spre gară cu doi prieteni de la Bucureşti. Aveam verde, am prins verde şi la semaforul de la Catedrala Greco-Catolică şi la semaforul de la Operă. M-am trezit cu maşina poliţiei drept în faţă. Am lovit-o din lateral. Semnalele acustice le-am auzit când treceam pe trecerea de pietoni, ce să mai încetinesc? Şoferul de la duba de poliţie mi-a zis că m-a văzut că nu am oprit. Dacă m-a văzut, de ce nu a oprit el? Nu am înţeles de ce se grăbea el. Nu ştiu ce viteză aveam, cu cât poţi să mergi prin oraş? Până în 70 km/h”, a precizat Lucian Petrean, după producerea accidentului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter