Actualitate

Pasajul pietonal subteran din Piaţa Gării a fost finalizat - FOTO

Lucrările de reparare a pasajului subteran de la Gară au început în luna mai și au costat aproape 552.000 lei.

Ieri, a fost deschis oficial pasajul pietonal subteran din Piața Gării. Lucrările de reabilitare au fost încheiate, după ce au fost demarate la finalul lunii mai. “Am urmărit creșterea siguranței pietonilor, dar și fluidizarea traficului. Lumea nu prea avea curaj să intre în pasaj, dar acum puteți să știți că se poate intra în siguranță. Sunt instalate șapte camere de supraveghere și un sistem de iluminat performant”, a declarat primarul Emil Boc.

Sistemul de iluminat este dotat cu programator, astfel că pe timp de noapte vor funcţiona toate cele 41 de lămpi, iar în timpul zilei vor fi pornite 9 astfel de aparate de iluminat.


Lucrările au durat mai mult

Viceprimarul Gheorghe Șurubaru a precizat că lucrările au durat mai mult din cauză că a fost necesară folosirea unui material special. “Lucrările au durat mai mult decât s-a preconizat iniţial (termenul era programat pe 30 iulie 2014) din cauză că a fost necesară placarea pereţilor (din material similar celuilalt pasaj care aparţine Regionalei CFR). Este vorba despre un material special – panouri din plăci dure, compacte, stratificate la presiuni şi temperaturi înalte, conform normelor europene E 438, cu un tratament special al suprafeţelor care le conferă o deosebită rezistenţă la intemperii, ploi acide, coroziune sau acţiuni mecanice. Rezistă inclusiv la graffiti”, a explicat viceprimarul.

Modernizarea pasajului a fost efectuată de firma SC Ando Construct SRL (partea de construcţii – 502.370 lei) şi SC Servinstal Impex SRL (partea de instalaţii sanitare şi electrice – 49.500 lei), iar valoarea totală a acestora a fost de 551.871 lei.


Pasajul are cinci căi de acces

Pasajul se întinde pe o suprafaţă de 630 de mp şi are cinci accese, cel de-al șaselea fiind închis deoarece urmează să facă legătura cu pasajul care aparţine Regionalei CFR.

Reprezentanții Primăriei au precizat că au fost demarate procedurile pentru contractarea lucrărilor necesare unirii celor două pasaje, pe sub platforma pietonală din faţa clădirii gării, pentru asigurarea unui trafic pietonal complet subteran, în scopul fluidizării traficului auto şi pentru un acces mai uşor al călătorilor înspre staţiile Companiei de Transport Public Cluj-Napoca.


În 26 septembrie 2014 a avut loc deschiderea ofertelor pentru proiectare şi execuţie şi au fost depuse trei oferte care sunt în evaluare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter