Actualitate

Surse: Omul de afaceri clujean Călin Mitică a creat un grup infracţional care ameninţa şi mituia funcţionari publici

Omul de afaceri Clujean Călin Mitică ar fi cercetat pentru grup infracţional organizat. Călin Mitică este suspect că ar fi organizat un grup infracţional al cărui scop era să obţină contracte de la CFR şi de la Societatea Naţionale a Sării SALROM SA pentru companiile pe care le controlează SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA şi SC TRANSFEROVIAR GRUP SA.

Investigaţiile preliminare arată că firmele lui Călin Mitică ar fi beneficiat de contracte preferenţiale de la CFR si Societatea Naţionale a Sării SALROM SA. Surse judiciare mai arată că în cadrul investigaţiei procurorii ar fi descoperit că funcţionarii publici care au refuzat să fie corupţi ar fi fost intimidaţi si ameninţaţi. Călin Mitică a mai fost investigat şi trimis în judecată de DNA într-un dosar de corupţie alături de Alexandru Noapteş cumătrul lui Viorel Hrebenciuc şi fost director al CFR Călători.

Surse judiciare au mai explicat pentru gândul modul de acţiune al grupării conduse de Călin Mitică. În primul rând aceştia au corupt funcţionarii publici din cadrul acestor companii, mituindui. Pe cei care nu au putut să îi corupă îi intimidau şi îi ameninţau, au mai explicat surse judiciare.


Scopul principal fiind obţinerea de contracte supraevaluate pentru companiile Remarul şi Transferoviar grup. Procurorii au suspiciunea că licitaţiile publice câştigate de companiile lui Călin Mitică erau fraudate. Funcţionarii publici pe care îi corupea transmiteau informaţii confidenţiale din dosarele de licitaţii. Astfel că cele două companii Transferoviar şi Remarul 16 Februarie cunoşteau înainte să liciteze cât au licitat celalte companii concurente.

Surse judiciare au mai explicat pentru gândul că firmele lui Călin Mitică erau avantajate in devafoarea CFR la contractele pentru transportul sării.


Călin Mitică ar fi cercetat pentru dare de mită şi spălare de bani. El mai este suspect că l-a mituit pe Mihuţ Georgel, directorul Salinei Ocna Dej. Mita fiind disimulată sub forma unor contracte între SC TRANSFEROVIAR GRUP SA şi SC MICDALI  SRL. Directorul Salinei ar fi primit în acest sens peste 60.000 de lei.

Folosind acelaşi circuit financiar Călin Mitică i-ar fi remis peste 480.000 lei lui Gavril Teodor director în cadrul CFR. Gavriş Teodor Alexandru a încasat presupusa mită prin intermediul SC TEVPAG PLAN SRL, şi de la SC SERVICE FAUR SRL încercând să disimuleze proveninenţa lor. În schimb a dispus încheirea unor contracte pentru revizia unor locomotive. Investigaţiile preliminare arată că firmle lui Călin Mitică nu puteau presta aceste revizii. Pentru a ascunde acest fapt Gavriş Teodor Alexandru ar fi negociat o înţelegere ilegală între SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA şi SC SERVICE FAUR SA Bucureşti(disimulată prin încheierea unor acte fictive între cele două firme), conform căreia firma din Bucureşti a executat, parţial, serviciile contractate de operatorul economic din Cluj-Napoca, susţin surse judiciare.


Cine este Călin Mitică

Omul de afaceri Călin Mitică este cel care controlează companiile Remarul 16 Februarie şi Transferoviar Group. În 2010 averea sa era evaluată în topul Forbes la 12-13 milioane euro. Presa a relatat că în 2003 a înfiinţat societatea Transferoviar Grup SA companie axată pe transportul de marfă şi reparaţii de vagoane. Din acest grup face parte şi Remarul 16 Februarie.  Transferoviar Grup SA şi fondul de investitii austriac Donau Finanz au participat la privatizarea eşuată a CFR Marfă.

În 2012 Călin Mitică a primit Crucea Transilvaniă a Arhiepiscopiei Clujului. Presa a mai relatat că a înfiiţat Euro Force Security SRL o companie de pasă şi protecţie în care mai este asociat Rusu Stoian general în rezervă, fost şef al Miliţiei Cluj. Stoian a fost şi primul şef al Serviciului de Protecţie Internă al Ministerului de Interne denumită Doi Ş`un Sfert - UM 0215.


Călin Mitică a fost trimis în judecată de DNA alături de Alexandru Noapteş fost director general al CFR Călători. Cei doi au fost trimişi în judecată pentru achiziţiat a şase locomotive second-hand supraevaluată. Prejudiciul a fost de 700 euro. Fiica lui Alexandru Noapteş este soţia lui Alexandru Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc. În dosarul trimis în judecată de DNA, Noapteş şi Călin Mitică au fost achitaţi.

 

abonare newsletter