Actualitate

Parașutiștii americani se antrenează la Câmpia Turzii

Peste 90 de parașutiști din Brigada 173 Aeropurtată a Forțelor Terestre ale SUA au început marți dimineață exerciții româno-americane în cadrul unei operațiuni aeropurtate desfășurată la Câmpia Turzii, informează Ambasada SUA în România.

Potrivit sursei citate, parașutiștii americani au început exercițiul de reacție rapidă la doar câteva ore după ce au fost informați, părăsind aerodromul Forțelor Terestre de la Grafenwoehr, din Germania, pentru a zbura în spațiul aerian al României la bordul unor avioane C-130 Hercule ale Forțelor Aeriene ale SUA.

"Parașutarea demonstrează capacitatea de dislocare a unității în 18 ore oriunde în zonele de responsabilitate ale Comandamentului SUA pentru Europa, Comandamentului SUA pentru Africa sau Comandamentului Central. (...) Exercițiile comune care se desfășoară în perioada 21-24 octombrie în contextul angajamentului româno-american față de Securitatea Colectivă a NATO demonstrează ritmul alert al exercițiilor din cadrul Operațiunii Atlantic Resolve, menite să întărească interoperabilitatea terestră și aeriană a forțelor militare ale aliaților NATO. Brigada "Soldații Cerului" sosește în România la doar două săptămâni după dislocarea timp de șase luni în Polonia și statele baltice Estonia, Letonia și Lituania, în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve", arată Ambasada SUA.


Potrivit sursei citate, parașutiștii americani s-au parașutat cu tot echipamentul și proviziile necesare pentru manevre și misiuni în condiții de stres, inclusiv somn redus și desfășurare de operațiuni zi și noapte în teritorii necunoscute.

"SUA rămân angajate să mențină o prezență substanțială în Europa de Est, colaborând cu aliați NATO, precum România, pentru a asigura o prezență terestră, aeriană și maritimă coordonată și continuă în regiune, ca parte a angajamentelor asumate la Summitul NATO", subliniază Ambasada SUA.

abonare newsletter