Actualitate

Putin merge joi în vizită în Serbia

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, efectuează joi o vizită în Serbia, țară care candidează pentru aderarea la UE, dar are grijă și să nu-și deterioreze relațiile cu aliata sa tradițională.

Confruntat cu o răcire a relațiilor sale cu UE din cauza conflictului în Ucraina, președintele rus — care va participa la ceremoniile marcând a 70-a aniversare a eliberării Belgradului — poate conta pe o primire călduroasă în Serbia, care refuză să se alinieze sancțiunilor impuse Moscovei de Bruxelles, informează Agerpres.

"Când am decis să negociem cu Uniunea Europeană, noi nu am discutat despre sancțiuni împotriva Rusiei", a reiterat președintele sârb Tomislav Nikolic într-un interviu acordat în ultimul weekend.


"Rusia are numeroși aliați în lume, dar în Europa cei dispuși să i se alăture lui Putin sunt puțini. În schimb, în Serbia, marea majoritate a cetățenilor păstrează o opinie pozitivă despre președintele rus", a estimat și istoricul sârb Cedomir Antic.

De la declanșarea crizei în Ucraina, în noiembrie 2013, diplomația sârbă întreține un echilibru fragil între respectarea obligațiilor sale față de UE — cu care a demarat negocieri de aderare în ianuarie — și menținerea bunelor relații cu Moscova, care a susținut Belgradul în numeroase dosare internaționale sensibile, între care cel al independenței fostei provincii sârbe Kosovo, pe care Rusia nu o recunoaște ca stat.


Pentru Moscova, este important ca apropierea Serbiei de UE să nu prejudicieze parteneriatul său cu Belgradul și interesele rusești.

Serbia este una dintre țările prin care ar urma să treacă gazoductul South Stream, proiect al Gazprom evaluat la 16 miliarde de euro, care trebuie să transporte începând cu sfârșitul anului 2015 gaze rusești spre Europa ocolind Ucraina.


Comisia Europeană, care estimează că regulile europene pentru piețele publice nu au fost respectate, în special în accesul țărilor terțe, a obținut din partea Bulgariei să întrerupă lucrările la gazoduct, în timp ce Serbia a afirmat clar că lucrările continuă pe teritoriul său.

Gazprom este proprietarul majoritar al Companiei petroliere sârbe NIS cu 51 % din acțiuni.


În plus, Belgradul și Moscova au înființat în aeroportul din Nis (în sudul Serbiei) un Centru regional pentru situații de urgență, unde staționează avioane rusești gata să intervină în regiune, la cererea altor țări.

În ianuarie 2013, Moscova și Belgradul au semnat un acord de credit de 800 de milioane de dolari destinați reconstruirii infrastructurii feroviare. În aprilie, Moscova a acordat aliatului său încă un împrumut de 500 de milioane de dolari, destinați să-l ajute să facă față marelui său deficit bugetar.


Pentru Belgrad, vizita președintelui rus reprezintă ocazia de a adresa mesaje politice Occidentului, estimează analistul politic Miodrag Radojevic.

În timp ce Serbia se pregătește să preia președinția OSCE, în 2015, Belgradul "ar putea încerca să se afirme ca un loc propice pentru întrevederi între reprezentanți ai Rusiei și ai Occidentului pe teme precum Ucraina, care nu privesc în mod special Serbia", a declarat el.

În afară de întrevederile sale cu responsabilii sârbi, președintele rus Vladimir Putin va asista la o mare paradă militară, prima organizată în capitala sârbă după 1985, care va marca împlinirea a 70 de ani de la eliberarea Belgradului de sub ocupația nazistă.

Cu acest prilej, președintele rus va susțime un discurs.

Peste 3.000 de militari sârbi, precum și unități de blindate și aviație, vor participa la această defilare, urmând să li se alăture invitați sosiți special din Rusia, ca grupul de acrobație aeriană Strizhi, al aviației militare ruse.

Ultimele Stiri
abonare newsletter