Actualitate

Un consilier judeţean cere rezilierea lucrărilor de execuție la Centrul de Deşeuri

Consilierul judeţean Mihai Seplecan a cerut vineri rezilierea lucrărilor de execuţie la Centrul de Deşeuri, relicitarea acestora şi finalizarea la timp a investiţiei. El este de părere că acest obiectiv “vital” județului Cluj trebuie salvat, nu îngropat.

“Din 22 august, există o expertiză cu privire la lucrările de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, care a fost dosită timp de aproape o lună, fără ca cineva din conducerea CJ Cluj să se obosească să respecte legea și să constituie măcar o comisie de recepție care să analizeze rezultatele acestei expertize. Abia în septembrie am aflat despre dezastrul lucrărilor de la CMID, despre care experții nu s-au sfiit să le declare «malefice». Ca urmare, luna trecută am cerut, documentat, pe motive temeinice, atât rezilierea contractului de execuție, cât și inițierea procedurilor legale necesare ca cei care se fac vinovați (antreprenor, constructori, responsabili cu supervizarea), să fie identificați și să returneze banii încasați nemeritat pentru acest obiectiv. A mai trecut o lună și nimeni nu s-a obosit să facă nimic. Consider că s-a tras destul de timp. Cer relicitarea lucrărilor și finalizarea la timp a investiției. Să nu ajungem în situația în care județul să piardă banii europeni de investiție sau, mai rău, să fim puși și în situația de a returna chiar și banii cheltuiți până acum și de a rămâne cu gunoaiele pe străzi”, a precizat Seplecan.

O expertiză geotehnică relevă faptul că lucrările executate la Centrul de Deşeuri conţin grave deficienţe care pun în pericol întregul amplasament. Consiliul Judeţean Cluj a comandat o expertiză privind modul cum s-au executat lucrările la Centrul de Deşeuri. Potrivit vicepreşedintelui CJ Cluj Ioan Oleleu expertiza s-a cerut ca urmare a destabilizării taluzului, a suspiciunilor legate de calitatea materialelor folosite, a lucrărilor de excavaţii neautorizate executate în afara limitelor şantierului şi a problemelor apărute între antreprenor, inginer şi proiectant.


În expertiza realizată de firma Arcon Serv din Cluj-Napoca se specifică, cu referire la documentaţia şi proiectul tehnic puse la dispoziţie de către Consiliul Judeţean Cluj, că “întreaga documentaţie pare a fi tradusă dintr-o limbă străină de persoane nefamiliarizate cu termenii tehnici de specialitate din limba română, ceea ce a condus la neclarităţi şi confuzii”.

Expertiza arată faptul că există riscul real ca întreaga construcţie să se prăbuşească.


“Materialul de construcţie utilizat are o calitate necorespunzătoare sau îndoielnică. Terenul este înclinat şi există potenţial de alunecare. Lucrările au fost executate defectuos. Este o lucrare neconformă, care pune în pericol stabilitatea întregului amplasament”, sunt doar câteva dintre concluziile expertizei.

Valoarea lucrării la Centrul de Deşeuri este de 107.520.012,54 lei fără TVA, din care 98% sunt fonduri europene, iar restul de 2% e contribuţia CJ Cluj, lucrarea fiind construită în proporţie de 65%. Termenul de execuţie iniţial a fost de 14 luni din 26 martie 2012, dar printr-un act adiţional lucrările au fost prelungite până în decembrie 2013. Şi acest termen a fost prelungit până în 19 octombrie 2014. Ultimul termen preconizat este 31 decembrie 2015.

Ultimele Stiri
abonare newsletter