Actualitate

Bătaie de joc marca Kiat-Diferit: riscă viața pietonilor și scot din minți șoferii - FOTO

O bună parte din oraș este șantier în această perioadă. Strada Constantin Brâncoveanu și pasajul de pe Calea Turzii sunt cele mai bune exemple de “așa nu” în cazul modernizării unei străzi.

Asocierea Kiat-Diferit, firma care de ani buni câștigă pe bandă rulantă licitațiile pentru modernizarea străzilor în Cluj-Napoca, își bate joc de nervii clujenilor și le pune viața în pericol. Este cel puțin scandalos modul în care asocierea a decis să lucreze, cu acordul Primăriei, pe strada Constantin Brâncoveanu din cartierul Gheorgheni. Pe motiv că vor să urgenteze lucrările și fără să își pună problema că pietonii pot fi loviți în orice moment de mașini, trotuarele de pe ambele părți au fost sparte. Dacă trebuie să circuli pe strada Constantin Brâncoveanu și nu ai mașină, trebuie să știi că în această perioadă, singura porțiune pe care se poate merge este partea carosabilă, circulată de mașini și ocupată de muncitori și utilaje. Din moment ce nu mai există trotuare, în fiecare zi, părinții cu copii de mână trebuie să fie cu ochii în patru și să facă slalom printre utilaje și autoturisme din cauză că autoritățile locale au decis că este mai importantă urgentarea lucrărilor decât siguranța pietonilor.

În urmă cu aproximativ o săptămână, reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au precizat că în scurt timp, pe trotuare va fi pus un strat de pietriș ca să se poată circula normal, dar promisiunea a rămas neonorată și pietonii sunt în pericol, în continuare. “Partea de decopertare va incomoda foarte puțin locuitorii din zonă deoarece se termină curând aceste lucrări. S-a decis decopertarea pe ambele părți ale străzii, între numerele 14 – 34A, pentru eficiența lucrărilor”, au declarat, în urmă cu aproximativ o săptămână, reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.


Cine răspunde în caz de accident

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj au precizat că astfel de lucrări trebuie semnalizate, dar dacă nu există marcaje temporare pentru semnalizare, pietonii trebuie să circule pe partea stângă, în sens invers circulației auto.

Potrivit polițiștilor clujeni, dacă se produce un accident rutier, executantul lucrărilor, adică asocierea Kiat-Diferit răspunde în fața legii.


Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca a subliniat că autorizația de realizare a lucrărilor a fost dată cu condiția ca firma constructoare să asigure un culoar de circulație. “Acest culoar de circulație există, dar totuși Primăria îi sfătuiește pe cetățeni să folosească rute secundare”, a mai spus Oana Buzatu.

Orbiți de bucuria modernizării străzii

Unii dintre clujenii care locuiesc pe Constantin Brâncoveanu nu  par să fie deranjați că le este pusă în pericol viața. Ei se bucură că le este modernizată strada. “Nu au spart demult trotuarele, doar de vreo săptămână. Acum, ce să facem dacă trebuie să facă reparațiile? În curte putem intra, nu ne încurcă cu nimic. Suntem bucuroși că ne repară strada”, spune o femeie în timp ce mătură apa dintr-o baltă din fața casei. La câțiva metri distanță, o altă femeie care circulă zilnic ca pieton pe Brâncoveanu nu împărtășește bucuria modernizării străzii. “E dezastru de când au spart strada. Tot cu frică merg pe aici că nu știi niciodată când vine un șofer neatent din spate și dă peste tine. Nu puteau să spargă pe rând?”, se întreabă clujeanca.


Își rup mașinile în gropi și denivelări

O altă zonă din oraș care îi scoate din minți pe clujeni este pasajul de pe Calea Turzii care leagă cartierul Andrei Mureșanu de centru. Șoferii care folosesc zilnic acel pasaj spun că toată vara s-au făcut lucrări în zona respectivă. Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei susțin că doar de o săptămână se lucrează efectiv la modernizarea pasajului.

Șoferii își rup mașinile în denivelările din pasaj și în gropile, șanțurile și grămezile de pietriș de pe toată aleea care coboară paralel cu Calea Turzii până la pasaj. Lucrările sunt realizate tot de Kiat-Diferit.


Aceeași asociere a modernizat și Calea Turzii, unde lucrările nu au finalizate la termen așa cum anunța primarul Emil Boc, în urmă cu aproximativ o săptămână. Termenul de încheiere a modernizării străzii Calea Turzii a fost 1 octombrie, dar în week-end, la patru zile de la data limită, se turna stratul de uzură. Marți, pe stradă încă existau balize rutiere, mașini și utilaje.   

Ultimele Stiri
abonare newsletter