Actualitate

Delegații străine din Franța, Ungaria, Polonia și Serbia prezente la Primăria Turda

La primăria din localitate a avut loc întrunirea delegațiilor înfrățite cu Turda, un moment deosebit fiind marcarea celor 20 de ani de cooperare cu Angouleme.

Primarul Tudor Ștefănie a adresat urări de bun venit, după care a făcut o trecere în revistă a activităților desfășurate în comun din momentul semnării acordului de înfrățire și până în prezent.

Au fost prezenți printre alții: primarul Almasi Istvan din Hódmezővásárhely, Módos Imre din Bihartorda, Kapus Krisztian de la Kiskunfélegyháza, Dobai Janos din Torda-Serbia.


Activitatea a fost condimentată de un program artistic susținut de Cvartetul Four Seasons care a cântat atât muzică românească cât și franceză, maghiară, poloneză în ton cu etnia invitaților la eveniment.

Un moment aparte al ceremoniei l-a constituit prezentarea delegaţiei din Angouleme (Franţa). În acel moment, Ştefănie a amintit cum edilii din Angouleme şi-au exprimat intenţia de a stabili legături de prietenie cu Turda la nicio lună după Revoluţia din Decembrie 1989.


Delegația franceză a cuprins patru membrii din Comitetul de Înfrățire Angouleme-Orașe străine: Maryse Gaillard, Marcus Agbekodo, Aurore Labarussias, Erick Boux, de la Institutul Francez din Cluj a fost prezent Benoit Bavouset.

„În cei 20 de ani am realizat împreună o serie lungă și prolifică de proiecte, în cele mai variate domenii: administrație publică locală, servicii sociale și servcii comunitare, cooperare descentralizată, activități culturale sau campanii de susținere  a sănătății publice, proiecte privind mediul înconjurător, mobilități ale tinerilor, ale unor specialiști de reală valoare pentru schimburi de bune practici…pentru toate aceste realizări doresc să le mulțumesc în primul rând, prietenilor din Comitetul de Înfrățire cu Angouleme, voluntari cu vocație, precum și voluntarilor activi din comitetul de la Turda.     În final vă asigur de disponibilitatea noastră deplină pentru continuarea și extinderea raporturilor de cooperare dintre localitățile noastre prietene, vă urez ședere plăcută și sper să vă bucurați alături de noi de manifestările prilejuite de Zilele Municipiului Turda! ” transmite primarul turdean în mesajul său adresat delegațiilor străine.


Activitate este parte a proiectului „Europa pentru cetăţeni” este un program comunitar derulat de Comisia Europeană prin Direcţia Generală Comunicare şi îşi propune să promoveze cetăţenia europeană activă prin implicarea societăţii civile în construirea unei Europe unite.

Primăria Municipiului Turda a depus o cerere de finanţare nerambursabilă în cadrul Programului „Europa pentru cetăţeni” 2014, Componenta 2, Măsura 2.1 Înfrăţirea oraşelor, în calitate de aplicant, pentru proiectul cu titlul „Building our future, we design Europe’s future”, atrăgând ca parteneri: Comitetul de Înfrăţire Angoulême – Oraşe Străine (Franţa), Primăria Municipiului Hódmezővásárhely (Ungaria), Primăria Municipiului Kiskunfélegyháza (Ungaria) şi Comitetul de Înfrăţire din Kiskunfélegyháza (Ungaria).


Proiectul a fost aprobat şi se derulează în perioada 27 - 31 august 2014.

abonare newsletter