Actualitate

Anders Fogh Rasmussen: NATO va trimite forțe în baze noi în estul Europei

NATO va trimite forțe în baze noi din estul Europei ca răspuns la criza din Ucraina și în încercarea de a descuraja noi acțiuni ale președintelui rus Vladimir Putin care ar putea afecta statele baltice, a declarat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen într-un interviu publicat miercuri în mai multe publicații europene, informează Euractiv.

Citat de The Guardian, Rasmussen a declarat că la summitul NATO din 4-5 septembrie din Marea Britanie, unde este invitat și președintele ucrainean Petro Poroșenko, se vor depăși diviziunile din cadrul Alianței Nord-Atlantice și vor fi aprobate noi desfășurări de forțe la frontierele Rusiei - o decizie care cu siguranță va declanșa o reacție puternică din partea Moscovei, notează Euractiv, informează Agerpres.

Secretarul general a NATO s-a referit de asemenea la noi măsuri pentru sporirea securității Ucrainei, „modernizarea” forțelor sale armate și acordarea de sprijin țării pentru a contracara amenințarea din partea Rusiei.


Cei 28 de membri ai Alianței Nord-Atlantice urmează să adopte săptămâna viitoare la summit un plan care vizează consolidarea capacității de răspuns a trupelor, în special în cadrul forței de reacție rapidă, care, în prezent, are nevoie de mai multe săptămâni pentru a se mobiliza.

Acest plan are drept obiectiv „crearea unui vârf de lance în cadrul acestei forțe de reacție care să poată răspunde extrem de rapid în acest mediu complet nou din Europa”, în condițiile în care „rușii pot, într-un termen foarte scurt, să transforme un exercițiu militar major într-o ofensivă militară”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter