Actualitate

Lucrările la Centrul Cultural Transilvania stagnează

Povestea din spatele construcției Centrului Cultural Transilvania este una lungă și anevoioasă. Deși subiectul se află în discuții încă din anul 2010, un șir lung de complicații birocratice împiedică nu doar finalizarea proiectului, ci însăși demararea lucrărilor.

Ideea din spatele Centrului Cultural este una nobilă: de a construi sedii moderne pentru unele din cele mai importante instituții culturale cu tradiție ale orașului Cluj-Napoca, Filarmonica de Stat Transilvania și Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.  Amândouă se află în situația de a nu avea propriul lor sediu (cel al Academiei fiind retrocedat în urmă cu 6 ani), Filarmonica neavând nici măcar propria sa sală de concerte, fiind nevoită să concerteze în săli din alte centre culturale ale orașului. Astfel, Primăria a încercat să rezolve situația dificilă prin realizarea Ansamblului „Centrul Cultural Transilvania”- un proiect ambițios, care prevede construcția unui sediu al Filarmonicii și Academiei de Muzică, a unei săli de concerte și a unei clădiri dedicate artelor plastice și dramaturgice, cât și amenajarea unei piațete și a unor spații verzi. În total, durata de realizare a investiției ar dura în jur de 4 ani, conform estimărilor.

64 milioane lei, costul proiectului

Iniţial, proiectul avea în vedere doar Filarmonica din Cluj, acesta extinzându-se cu timpul.  „Academia de Muzică este o entitate care a apărut ulterior în acest proiect, datorită sprijunului oferit de către Consiliul Local. Centrul Cultural Transilvania este de fapt un proiect care are în vedere Filarmonica, Academia ţinând de Ministerul Educaţiei,” a declarat Vasile Jucan, rectorul Academiei de Muzică  „Gheorghe Dima”. El crede că includerea unei clădiri a Academiei în ansamblu este o idee foarte bună, studenţii  dând  „culoare şi viaţă” acestui gen de proiect.


Dar, pusă față în față cu studiul de fezabilitate care indică un cost total de 64 de milioane de euro (fără TVA), Primăria se vede nevoită să apeleze la o soluție de compromis: dorește să încheie un parteneriat public-privat în toamna acestui an, asigurându-i câștigătorului dreptul de a-și construi un hotel pe o parte din terenul de pe Bulevardul 21 Decembrie, cu condiția ca acesta să construiască o parcare subterană de 4 etaje pe care să o administreze, peste care se va construi Centrul Cultural.  „Am fost şi am participat la toate şedinţele organizate pe această tema, iar în momentul de faţă se caută obţinerea parteneriatului cu un investitor privat,” a declarat Jucan.

Primăria nu are încă investitorul

Având în vedere faptul că parking-ul se întinde pe marea majoritate a suprafeței complexului, construcția clădirilor nu poate începe până când lucrările subterane nu sunt finalizate.  „Am vorbit cu primarul şi se pare că încă nu au găsit un investitor. Cred că în asta constă aşteptarea. Ca şi orizont de timp, se doreşte ca proiectul să înceapă în acest an, deşi nu este simplu. Încercăm să finalizăm proiectul înainte de anul 2022, care este anul după cel în care sperăm că oraşul Cluj va fi Capitala Culturală Europeană, pentru că există şi această dimensiune,” a mai spus rectorul Academiei de Muzică.


Încă o problemă o constituie faptul că Primăria încă nu se află în posesia documentației de proiectare a centrului, deși aceasta ar fi trebuit să fie gata încă din anul 2012.  „Suntem în acelaşi stadiu. În sensul că aşteptăm ca firma de proiectare de la Bucureşti să ne dea forma finală a documentaţiei, ca să putem începe etapa de execuţie a proiectului şi să încheiăm parteneriatul cu un investitor privat,” a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Flavia DIMA – student Jurnalism, FSPAC – UBB, anul II

Ultimele Stiri
abonare newsletter